Nordmenns kjærlighet til elektrisk håndverktøy er en gammel, men seiglivet affære.
Ingen annen nasjon bruker så mye penger på oppussing og rehabilitering, og alt tyder på at denne trenden fortsetter.
Det er gode nyheter for folkene i bransjen som kontinuerlig overøser oss med nye geniale produkter som gjør arbeidet lettere og som vi ”må ha”.
To store
Det norske markedet for elektroverktøy domineres av to store produsenter, Bosch og Black & Decker. I tillegg kommer en rekke mindre produsenter og en stadig økende andel kinaproduserte produkter som selges under ulike merkevarer.
Markedet kan deles i to. Den langt største biten er det proffmarkedet som står for, med rundt 450 millioner kroner i årlig omsetning. Konsumentmarkedet er mindre og mye vanskeligere å telle opp riktig, men ligger sannsynligvis et sted rundt 120 millioner. De såkalte ”No name”-produktene fra Kina utgjør et sted mellom 30 og 40 prosent i volum, men neppe mer enn 25 prosent i verdi.
På verdensbasis er Bosch størst med 23 prosent, fulgt av Black & Decker med 21 prosent. Det er imidlertid store regionale forskjeller. I Europa, som også er det største markedet, er Bosch langt den største leverandøren, samtidig som de har stor vekst.
Billig fra øst
Det er de store produsentene som driver teknologiutviklingen fremover, men de bites i hælene av kineserne som kopierer produktene og selger dem mye billigere. Det er i seg selv en drivkraft til å holde et høyt tempo på forskning og utvikling.
Selv om elektrisk håndverktøy fra Kina selges i stadig større antall, ser verken Bosch eller Black & Decker på denne trenden som noe stor trussel.
— Mange av dem som kjøper slike verktøy er i en kategori som vi kaller motvillige brukere. De skal gjøre en engangsjobb og er interessert i å utføre den så billig som mulig. Hvordan verktøyet er, spiller mindre rolle, sier salgsdirektør på elektroverktøy i Bosch, Roger Fadum.
Kvalitet koster
Bosch vil aldri kunne konkurrere helt ned i det laveste prissegmentet.
- Hvis kvalitet er et av kjøpskriteriene, kan vi være med. Vi har posisjonert merket Skil i det lavere prissegmentet. Hobbyhåndverkerne er nok mest kjent med vår grønne serie. Her får de topp kvalitet og svært innovative produkter med det siste i teknologiutvikling, sier Fadum.
I proffmarkedet, hvor verktøyet skal tåle kontinuerlig yrkesbruk, er det den blå serien som gjelder. Likevel er det ingen skarpe grenser og mange avanserte hobbybrukere kjøper også verktøy beregnet på profesjonelt bruk.
Samme fabrikant - forskjellig merke
Konkurrenten Black & Decker bruker sitt eget konsernnavn på produktene myntet på konsumentmarket, mens DeWalt, fra samme konsern, er proffmerket. Nå kommer også en ny serie beregnet for den avanserte hobbybruker under navnet Black & Decker XT.
— Mens vi har holdt oss i den tradisjonelle faghandelen, er billigmerkene å få kjøpt i mange nye kanaler. I tillegg til at alle jernvarekjedene gjerne har sitt eget varemerke med billige Kina-modeller, kan du også se dem hos Rema, i møbelbutikker, fargehandlere og hos andre som tidligere ikke solgte slikt, sier direktør i Black & Decker Norge, Olav Østli.
— En annen utfordring for oss er det vi kaller bransjeglidning. Den tradisjonelle jernvarebutikken har et langt bredere sortiment enn tidligere og nå finner du hvitevarer, kopper og kar og annet som vi må konkurrere om hylleplassen med, sier Fadum
HMS
På proffsiden betyr ergonomi og sikkerhet stadig mer.
Nye EU-regler setter grenser for hvor mye verktøyet kan belaste operatøren. Et slikt eksempel er den triaksiale akselerasjonen operatøren opplever ved bruk av store borhammere. Hvis den overstiger 2,5 m/s2 så begrenses brukstiden. Er den mer, begrenses brukstiden i flere trinn.
— Slike regler driver oss til å utvikle nye produkter. Den nye borhammeren vår med uavhengig avfjærte oppheng og motvektbalanse både øker effektiviteten og senker vibrasjonsnivået helt ned til under 2,5 m/s2, sier Østli.
Laserrevolusjon
Black & Decker har utviklet en stor produktportefølje innen laser og sensorer, både for det profesjonelle markedet og for hobbyhåndverkere.
Laserinstrumenter er en aldri så liten revolusjon innen alle former for måling og nivellering. I stedet for langvarig jobbing med vater og målestokk, er det nok å feste laserinstrumentet, så sørger det selv for å gi deg helt vannrette og loddrette linjer på vegger og i taket.
Unngår tabber
På samme måte sørger sensorer for at du finner stendere, rør og strømførende ledninger i veggene. Et nytt ultralydbasert instrument finner distansen til vegger og tak og kan kalkulere flater og volum på basis av egne målinger.
— Disse nye måleverktøyene selger vi stadig mer av. Fra vi lanserte den første selvnivellerende laseren våren 2002, er salget mangedoblet, sier Østli.
Verktøyene fører til at verktøyprodusenten kommer inn i byggeprosessen på et tidligere tidspunkt enn før.
- Nå kommer vi med et nytt verktøy som både viser laserlinjer og kan finne stendere og rør i samme instrument. Vi kommer til å satse knallhardt på dette markedet videre, sier Østli.
Batteri vokser mest
Nordmenn elsker batteriverktøy. Fremdeles er det nikkelkadmium og nikkelmetallhydrid som dominerer som strømkilder til batteridrevne elektroverktøy, men litium-ione-batterier kommer for fullt.
Problemet har vært å lage slike batterier som tåler høye strømuttak, men det er nå løst. I forhold til tradisjonelle batterier kan Litium-ione-batterier tilby omtrent dobbelt så stor energitetthet sammenliknet med tradisjonelle batterier.
Det betyr enten mer kraft eller lettere vekt. Spesielt for proffmarkedet vil det gi store fordeler. De kan få maskiner som er helt på høyde med nettdrevne, samtidig som batterilevetiden er lang. Slike maskiner kan også lades når som helst og de har svært mye mindre selvutladning.
Proff-egenskaper
— Vi har hatt IXO-skrujernet på markedet i et par år og nå har vi kommet med en slipemaskin med slike batterier. Vi har svært god erfaring med dem. Ladeegenskpene er fenomenale og du kan trygt la slike batterier forbli i laderen. Den lave selvutladningen gjør at du kan lade det ene året og bruke verktøyet det neste. Prøv det med nikkelkadmium og nikkelmetallhydrid, sier Fadum.
Erstatter
— Litium-ione-batterier kommer til å erstatte dagens batterier i løpet av tre til fem år. Spesielt fordi EU kommer til å forby bruken av nikkelkadmium. Vi kommer til å få en rekke forskjellige spenningsutgaver, men 36 volt blir nok ganske populært for de mest krevende proffene, sier Østli.