Electromagnetic Geoservices (EMGS) ble stiftet av Statoil-forskerne Terje Eidesmo, Ståle Johansen og Svein Ellingsrud i 2002. Både metodikk og teknisk utstyr er utviklet av selskapet selv. EMGS bruker elektromagnetisk energi i stedet for lydbølger for å avdekke olje- og gassforekomster til havs.
Internasjonalt ledende
EMGS har nå rundt 85 prosent av verdensmarkedet for denne typen oljeleting. Selskapet har utført 350 undersøkelser for 50 oljeselskap og har i dag over 300 ansatte. Hovedkontoret ligger i Trondheim.
De har et større kontor i Houston og et i Kuala Lumpur i Malaysia, i tillegg til mindre kontorer og salgsrepresentanter over hele verden.
Skiller mellom olje og vann
I motsetning til tradisjonell seismikk, greier den patenterte EMGS-teknologien å lese om lovende geologiske strukturer kun inneholder vann, eller om de faktisk inneholder olje eller gass.
Teknologien gir oljeselskapene muligheten til å spare store summer ved at de borer færre ikke drivverdige brønner.
En brønn kan koste flere hundre millioner kroner å bore. I tillegg kan teknologien hjelpe oljeselskapene å finne olje de ville ha oversett med tradisjonelle letemetoder.
Mottakere på havbunnen
Ved elektromagnetisk kartlegging av oljeforekomster plasseres mottakerne på havbunnen hvorpå man tauer sendere like over. Signalene som kommer opp forteller hvordan strukturene i berggrunnen leder strøm. Ut fra dette kan man ved hjelp av store prosesseringsressurser avgjøre om det er olje eller vann i de undersjøiske strukturene.
Mange av seismikkselskapene har etter hvert også startet med elektromagiske undersøkelser. En kombinasjon av de to teknologiene er ofte svært effektiv.