Av rundt 7000 ingeniører som prosjekterer oljeplattformer, veier, industrianlegg, kraftanlegg og bygg landet rundt, viser et grovt anslag at nærmere 1500 er 35 år eller yngre. Blant disse står nå kampen om tittelen "Årets unge rådgiver".
Prisen, som hver år deles ut av Rådgivende Ingeniørers Forening, RIF, går til yngre ingeniører som har markert seg som spesielt dyktige, langt ut over hva man kan forvente med den begrensete erfaringen de har.
Høyt nivå
Det er bedriftene som selv vurderer om de har kandidater de mener kan være med i konkurransen.
Juryen, som i år består av Liv Kari Skudal Hansteen i RIF, Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg, Tom Baade-Mathiesen i Norconsult, Lars Jårvik i Multiconsult og Frode Seglem i Faveo, har nå valgt ut fem finalister som går videre til kåringen.
– Det har vært ekstremt høyt nivå på kandidatene i år, så det var krevende å plukke ut finalistene, sier Hansteen.
Og legger til at felles for alle finalistene er at de i ung alder både får og tar stort ansvar innen sine fagområder.
– Finalistene har et internasjonalt nivå på sin ekspertise. Det kan enten være ved at de er etterspurt som foredragsholder internasjonalt eller er i spiss faglig også i internasjonal målestokk. Det sier noe om nivået og det synes vi er utrolig bra, sier hun.
Les også: Regjeringen fjerner muligheten for å gå rett fra yrkesfag til ingeniørutdanning
Ser etter det ekstraordinære
RIF-sjefen sier det finnes utrolig mange flinke rådgivere i Norge.
– Men for å vinne denne kåringen holder det ikke å være god på sitt område enten det er som fagekspert eller som leder for prosjekt. Man må kunne vise til noe ekstraordinært,. Enten å være en faglig spydspiss eller kunne dokumentere spesielt gode samspill forståelse og lederegenskaper, sier hun.
Noe hun mener alle de fem finalistene helt klart har gjort.
– Alle finalistene har fått et stort ansvar i ung alder. De er initiativrike og har selv tatt en aktiv rolle i sitt arbeid, sier hun.
Les også: Telenor mistet dyktige ansatte i et helt år etter at Comoyo ble lagt ned
Finalistene
Håkon S. Andersen er utdannet innen anvendt matematikk og mekanikk fra Universitetet i Oslo.
Han jobber som fagekspert hos Dr Techn Olav Olsen og beskrives av arbeidsgiveren som en nøkkelperson innen flere fagområder til tross for sin unge alder.
Lars Pettersvold jobber som prosjekteringsleder i Multiconsult.
Han beskrives av arbeidsgiveren som en fremragende prosjektleder som bygger broer på tvers av fagområder og som involverer alle rundt seg i gode, faglige diskusjoner.
Kim H. Paus er fagekspert i COWI.
Han er ifølge arbeidsgiveren i ferd med å endre fagfeltet for overvannshåndtering i Norge, og er også en tankeleder for et skifte i norske kommuners satsing på blågrønne løsninger. Paus er i avslutningen av en doktorgrad i overvannshåndtering fra NTNU.
Ane Kvamshagen jobber som fagekspert i Asplan Viak. Hun er en sentral aktør i Asplan Viaks arbeid for bærekraftig by- og stedsutvikling.
Hun var en av forfatterne bak kunnskapsnotatet som Klimapartner lanserte om ”Arealplanlegging og klima” og har ifølge arbeidsgiveren usedvanlig gode evner som inspirerende teamleder og kommuniserer svært godt internt og med kundene.
Kevin H. Medby har en master i samfunnssikkerhet fra Universitetet i Stavanger og er i dag fagekspert i Norconsult.
Medby er ifølge arbeidsgiveren svært interessert og engasjert i utviklingen innen eget fagområde, og er en pådriver i å utvikle faget videre både overfor kolleger, oppdragsgivere og myndigheter.
Les også:
Her snakkes det ikke om det vi skal leve av etter oljen. Her skapes det