BYGG

En av disse vinner Norwegian Tech Awards' byggpris

Fire finalister er plukket ut.

Den av disse som vinner Norwegian Tech Awards' første byggpris avsløres 28. november.
Den av disse som vinner Norwegian Tech Awards' første byggpris avsløres 28. november. Montasje: Imerso, Voll Arkitekter, Spacemaker, HUS Arkitekter/Bennett
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
31. okt. 2018 - 05:00

Tidligere i høst annonserte TU Bygg at årets Norwegian Tech Awards-prisutdeling for første gang får en egen byggpris: «Norwegian Tech Award - Building and Construction».  Prisen vil deles ut på Oslo Militære Samfund 28. november.

Næringsminister Cecilie Myrseth studerer det nær usynlige virkestoffet som Thor Medical forsker på for utvikling av en ny kreftmedisin. Til venstre teknisk sjef Sindre Hassfjell.
Les også

Regjeringens nærings­politikk viser et urovekkende paradoks

Kandidaten skal representere en god teknologisk løsning, prosjekt eller gjennombrudd på en forretningsmessig eller et samfunnsmessig problem, eller utfordring innen byggenæringen.

Nå er to byggeprosjekter og to tjenesteleverandører plukket ut som finalister:

Imerso

Vis mer

Imerso AS er et lite norsk software-selskap for byggeindustrien som har utviklet en løsning ved hjelp av AI og 3D-skanning som gjør at avvik og byggefeil oppdages med en gang. Dette gir raskere byggetid, mindre konflikter og store innsparinger. Ved hjelp av laser-skannere, droner eller Imerso sin egen mobil-skanningsapp kan feltarbeid sammenlignes med byggeplaner i en dynamisk, digital tvilling gjennom de ulike byggefasene. Løsningen er tatt i bruk på Statsbyggs prosjekt på Campus Ås.

Les mer om Imersos teknologi her.

Hent, Sweco, Voll og Moelven for «Mjøstårnet»

I august 2018 fikk vi verdens høyeste trehus i Brumunddal, på 85,4 meter. Mjøstårnet er i all hovedsak reist med krysslimtre fra Moelven, og presisjonen er ifølge prosjektlederne så høy at maks avvik på fasadene er 10 millimeter. Rådgiverselskapet Sweco generelt og konstruksjonstekniker Magne Aanstad Bjertnæs spesielt fremheves som hjernen bak rekordbygget. Hovedentreprenør har vært Hent, som har samarbeidet tett med Voll Arkitekter og selvfølgelig byggherre og initiativtaker Arthur Buchardt.

Les mer om grepene som gjorde verdensrekorden mulig her.

Spacemaker

Spacemaker AS har utviklet en kunstig intelligens som kan regne seg fram til optimale bygninger på en gitt tomt, med algoritmer som regner ut ideelle kompromisser og datamaskiner som vil lære seg å kopiere den menneskelige intuisjonen. Verktøyet halverer tiden som går med til planlegging av nye byggeprosjekter. Selskapet har siden oppstarten i august 2016 vokst til opp mot 70 matematikere og produktutviklere med bakgrunn fra læresteder som Harvard, Cambridge og MIT, og lanserer sitt verktøy høsten 2018.

Les mer om Spacemaker her.

HUS Arkitekter, Veidekke og Kjelsberg eiendom for «Lysgården»

I det nye kontorbygget i på Sluppen i Trondheim vil man kun bruke den energien som er nødvendig. Bygget blir bryterløst og styres via en app, basert på smarthussytemet Mindsphere fra Siemens. Appen viser vei rundt i bygget, klargjør møterom med rett lys, luftkvalitet og varme og er koblet på vær, strøm og trafikk. Systemet styrer ventilasjon og energibruk basert på hvor i bygget folk befinner seg, og hvor mange de er. En effekt av dette er at også kantina vil kunne slippe unødig matsvinn da huset hele tiden har oversikt over hvor mange som er i bygget den dagen.

I tillegg vil bygget spare energi på nedkjøling ved hjelp av solavskjermingen «Microshades», vinduer med mikrolameller integrert i glasset, der sollyset slipper gjennom uten uønsket oppvarming. Bygget er under oppføring og vil stå ferdig i 2019.

Sammen for Drammen: Alexander Sifvert (Candela), Halvor Vislie (Hyke), Eirill Eckbo (Grønn Vekst Drammen/NFDR), Trond Åsheim (Vannveien AS) og Anders Rimehaug (Torghatten).
Les også

De vil bruke byens vannveier

Fem priser 

Vinneren vil neste uke få en invitasjon til å delta på arrangementet. Andre deltakere kan melde seg på her.

Arrangementet består av festmiddag, presentasjon av kandidater til hovedprisen og utdeling av de fem prisene (se faktaboks). Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge vil innlede.

Keramiker Geir Tokle har laget det nye troféet til Norwegian Tech Awards. Det er laget i leire, brent, slipt og forgylt. Det skal plasseres på en metallplate med navn på vinneren. <i>Foto:  Tore Stensvold</i>
Keramiker Geir Tokle har laget det nye troféet til Norwegian Tech Awards. Det er laget i leire, brent, slipt og forgylt. Det skal plasseres på en metallplate med navn på vinneren. Foto:  Tore Stensvold

Til hovedprisen «Norwegian Tech Award» vil seks kandidater plukkes ut til en finale. Disse vil presentere sitt kandidatur for juryen og publikum på arrangementet. Juryen trekker seg deretter tilbake og tar en avgjørelse. Prisvinner utropes og prisen deles ut.

Kandidatene for hovedprisen «Norwegian Tech Award» vil bli annonsert i løpet av de to neste ukene. 

Prisene består av et diplom og et trofé. I år har keramiker Geir Tokle laget troféet.

NVE-sjef Kjetil Lund (t.h.) ble i går kalt inn på teppet av Offshore Norge og Norwegian Offshore WInd på bakgrunn av en NVE-rapport som viser at flytende havvind neppe blir lønnsomt.
Les også

Politisk trøbbel for flytende havvind

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.