34 prosent av homofile britiske ingeniører velger å ikke være åpne om legningen sin på jobb. Det viser en undersøkelse gjennomført av ingeniørorganisasjonen Institution of Engineering and Technology (IET).
Frykter mindre respekt
Undersøkelsen viser at 46 prosent av de som er åpent homofile, og de som skjuler legningen sin på arbeidsplassen, ønsker å kunne være mer åpen når det kommer til egen seksualitet på arbeidsplassen.
En gjentagende årsak, oppgitt av de som skjuler seksualiteten sin, er at de frykter åpenhet rundt legningen vil føre til at kollegaer mister respekten for dem, og dermed påvirke deres evne til å gjennomføre prosjektene de jobber med.
Les også: Dette er de 10 rikeste i oljebransjen
To adskilte liv
Revisjons- og konsulentselskapet Ernst & Young har tidligere gjort undersøkelser om betydningen av trivsel og åpenhet på arbeidsplassen.
I undersøkelsene kom de frem til at ansatte som fullt ut er inkludert og føler seg trygge i arbeidsplassen skaper over 600.000 kroner mer i verdi for et selskap enn ansatte som ikke føler de kan være seg selv på jobb.
Flere av besvarelsene fra IET kan tyde på at dette er tilfellet for en del av de som skjuler legningen sin på jobb.
– Det ville vært enklere for meg å ikke måtte holde to deler av livet mitt adskilt. Seksualiteten min er en liten del av meg, på jobb vil jeg ikke at den skal være et problem, svarer en respondant.
Les også: Dette er de vanskeligste teknostudiene å komme inn på
Problem i bransjen
Syv prosent av de homofile ingeniørene som er spurt i undersøkelsen, svarer at de føler seg diskriminert på arbeidsplassen på grunn av legningen sin.
Flere påpeker at de har opplevd at kollegaer blir mye mer anspent rundt de når de får vite om deres seksualitet.
Undersøkelsen er ifølge organisasjonen et forsøk på å få frem problemet med aksept av homofile i ingeniørbransjen.
Kommunikasjonsrådgiver i Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH), Ingvild Endestad sier det ikke finnes noen tall som viser at ingeniøryrket er et spesielt vanskelig yrke å få aksept som homofil i, i Norge.
– Vi vet det er en veldig høy andel homofile og lesbiske som ikke er åpne om legningens sin på jobb, men vi har ikke noen detaljert statistikk om åpenhet i de ulike yrkene, sier hun.
Les også: Slik blir du mer produktiv på jobb
Jobber med tiltak
Endestad sier åpenhet om legning i jobbsammenheng kan være vanskelig for mange fordi de er redde for at legningen skal få folk til å se bort fra andre aspekter ved dem som person enn legningen deres.
– Mange er redde for at det å komme ut vil gjøre at du kun blir sett på som den kjønnsidentiteten du har, at man mister alle de andre identitetene som for eksempel kvalifikasjoner på jobb. For heterofile er legningen bare en del av bildet. For homofile blir det raskt det eneste folk legger merke til om de er åpne, sier hun.
LLH jobber for tiden med prosjektet "Rosa kompetanse" for å få mer åpenhet om legning i arbeidslivet.
– Vi ønsker mer åpenhet rundt legning. Mange homofile detter utenfor det sosiale på jobb fordi de ikke vil delta i samtaler om hva de gjorde i helgen og hvem de gjorde det med. Det oppfattes gjerne som mer personlig om en homofil person forteller om kjæresten sin enn om en heterofil person gjør det. Sånn burde det ikke være, sier Endestad.
Les også:
Dette gjør vi i skjul mens vi er på kontoret