I dag ble det kjent at Redd Barnas generalsekretær Gro Brækken skal ta over som direktør i Oljeindustriens Landsforening (OLF): Les saken her
Allerede i sin første setning etter ansettelsen hisset hun på seg Natur og Ungdom.
– Norges framtid som olje- og gassnasjon er avhengig av nye funn og økt produksjon. For å få til dette trenger vi nytt lovende areal å lete på. Åpning av Nordland VI, Nordland VII og Troms II blir i denne sammenhengen svært viktig, sier Gro Brækken i en pressemelding.
– På feil side
Natur og Ungdom reagerer på at en som har representert Redd Barna i 10 år ikke er mer bekymret for klimaendringer.
– En krigserklæring fra første stund, sier leder Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom til Teknisk Ukeblad.
– Hvorfor det?
– Når OLFs leder sier at det blir viktig å åpne Lofoten går hun rett inn i en av de største kampene i vår tid, og på feil side. Når hun kommer fra Redd Barna må hun jo vite at klimaendringer går ut over barna og de fattigste, sier Gjærum.
Kårer Norges miljøversting
Natur og Ungdom har OLF på 9. plass på sin kåring over Norges miljøversting. Dette er begrunnelsen: «Mest mulig olje fortest mulig skal redde verdens klima. Noe slikt ser ut til å være mottoet for oljeindustriens egen bransjeorganisasjon. Til tross for at denne regjeringen har gitt dem flere områder enn noen regjering noensinne tidligere har gitt oljeindustrien, setter de seg fremdeles ned og sutrer.»
Lederen i Natur og Ungdom forteller at hun har stått mye ute og samlet underskrifter mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen i det siste.
– Det er mange også i oljebransjen som er imot boring i disse områdene. Det er lov til å bruke hodet også i OLF, sier Gjærum.
– Bør utvide horisonten
Gro Brækken har ikke bare tilbrakt sin tid i Redd Barna, hun har også 13 år bak seg i Norske Shell og Statoil. Hun har også vært direktør for Ulstein International og jobbet i Den norske Bank og NHO.
Natur og Ungdom mener Brækken og OLF heller burde lagt om stilen.
– De bør heller bli en progressiv kraft. Utvide horisonten og begynne å jobbe for fornybar energi og alternativer til oljebransjen. Og så bør de jobbe for klimatiltak i eksisterende oljevirksomhet. Det vi ser er at verken myndigheter eller bransjen selv er ivrige på klimatiltak i industrien. Det er spesielt i en tid hvor alle er enige om at vi har en klimakrise, sier Gjærum.