NETTARKIV

– En milepæl for solindustrien

Camilla Aadland
20. apr. 2009 - 15:43

– Vi planlegger å bruke dette som en del av vår kompetansebygging, sier REC-gründeren til Teknisk Ukeblad.

Han var til stede da kong Harald foretok den høytidelige åpningen av IFEs nye solenergibygg mandag.

– Her blir det muligheter for forskning på mange områder med det utstyret som er her, både oppstrøms og nedstrøms. Dette er en milepæl for solindustrien i Norge, sier Bjørseth, som eier flere solenergiselskaper gjennom sitt selskap, Scatec.



– Et stort løft

Bjørseth planlegger å bruke IFE til forskningsoppdrag, men vil også la egne folk prøve seg på det splitter nye utstyret.

– Her finnes det utstyr som ikke så mange selskaper har råd til å kjøpe på egen hånd. Her kan vi leie oss inn og bruke utstyret. Det er en kostnadseffektiv måte å bygge kompetanse på, sier han.

Administrerende direktør Kjell Bendiksen i IFE sier det nye solenergibygget er et stort løft.

– Vi har investert hundre millioner kroner, inkludert instrumenter. Det høres kanskje ikke så mye ut, men norske forskningsmiljøer har ikke vært vant til overflod, sier Bendiksen.



Har tatt opp lån

Selve bygget har en prislapp på 55 millioner kroner.

– For første gang i vår historie har vi finansiert med banklån. Det er avgjørende å ha de beste laboratoriene, det beste utstyret og de beste hodene for å henge med. Derfor har IFE valgt å satse nå, sier Bendiksen.

IFE fikk nylig status som ett av åtte forskningssentre for miljøvennlig energi (FME), og skal i samarbeid med akademia og industri jobbe for å styrke solindustrien i Norge.

– FME er det beste som har hendt oss på mange år, sa Bendiksen under sin åpningstale.



– En nødvendighet

Kong Harald hadde satt av flere timer til sitt besøk på IFE. Han foretok den høytidelige åpningen etter å ha delt ut Gunnar Randers forskningspris til professor Roger Pynn og spist lunsj med et hundretall inviterte gjester.

Etterpå fikk kongen en omvisning, der han snakket med utvalgte forskere.

– Dette nye bygget betyr veldig mye. Det er motiverende, dessuten har vi en del cellekonsepter der det er nødvendig med en helt ren atmosfære og oppdatert teknisk utstyr. Bygget er en nødvendighet for å drive forskningen videre, sier en av dem, stipendiat Kristian Mangersnes, til Teknisk Ukeblad.



Tegnet kongen

Mangersnes forklarte kongen hvordan den nye lasermaskinen virker, blant annet med å tegne et bilde av kongen på en solcelleskive.

– Det virker som om kongen er genuint interessert i fornybar energi. Han har vært med å åpne nesten alle solcellefabrikker i Norge. Dette er noe som interesserer ham, sier avdelingsleder for solenergi, Arve Holt ved IFE.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.