Boston:Teknologiutsending Stein Ivar Hansen ved Bostonkontoret til Innovasjon Norge råder norske bedrifter som vil satse i USA til å komme og be om mer penger lenge før produktet er ferdig.
- Mange norske selskaper som kommer hit for å finne kapital ber rett og slett om for lite. Da er ikke amerikanske fond interessert. En million dollar er minimum, ofte vil det være lurt å be om mer.
Hansen og hans kolleger ser også en tendens til at norske bedrifter med en god idé gjerne vil utvikle produktet eller prosessen helt ferdig før de reiser ut for å selge det.
- Det blir galt. Ofte mangler disse selskapene tilstrekkelige kunnskaper om kundens behov og hvordan det nye produktet skal tilpasses.
Alt for ofte har Hansen sett norske bedrifter som blir møtt med at både ideen og produktet er interessant, men så kommer kalddusjen: Dere har gått i gal retning. Vi ville heller hatt det slik og slik.
Da er ofte den lille egenkapitalen til den norske gründerbedriften allerede brukt opp, og de må reise hjem med uforrettet sak.
- Kom tidligere, er oppfordringen fra Hansen til norske utviklere. Han avviser at de dermed bør være redde for å bli frarøvet sitt eget produkt og hevder at amerikanske selskaper er langt flinkere til å samarbeide om utvikling enn norske.
- Vi ser ofte at selv konkurrenter gjør det. De har gjerne trukket noen grenser på forhånd som regulerer hva den enkelte bedriften gjør og hva de holder seg unna. På den måten kan de utfylle hverandre.
Hansen advarer også mot overdreven tro på amerikansk venturekapital. For disse selskapene er et omsetningspotensial på en milliard dollar et minimum. - Det blir for stort for de fleste norske nyskapere. Derimot er det en rekke mindre fond og private aktører som kan være gode kilder for kapital.
Etter dot.com-kræsjet for noen år siden, sitter mange med inntrykk av at det er vanskelig å skaffe kapital til usikker nyutvikling.- Nei, det er slett ikke mangel på kapital men selskapene er noe mer kritiske. Det er mangel på gode prosjekter, sier Hansen.