OLJE OG GASS

Én person bekreftet omkommet i ulykken på Tambar-feltet i Nordsjøen

Riggansatt falt i sjøen.

Én person er bekreftet omkommet etter å ha falt i sjøen i en ulykke på Maersk Interceptor på Tambar-feltet i Nordsjøen.
Én person er bekreftet omkommet etter å ha falt i sjøen i en ulykke på Maersk Interceptor på Tambar-feltet i Nordsjøen. Bilde: Eirik Helland Urke
Ina AndersenIna AndersenJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
8. des. 2017 - 09:57

Én person er omkommet etter den alvorlige ulykken på boreriggen Maersk Interceptor på Tambar torsdag, bekrefter Aker BP i en pressemelding fredag morgen.

Den omkomne, en norsk statsborger og ansatt i Maersk Drilling, falt på sjøen under vedlikeholdsarbeid på riggen. Vedkommende ble hentet opp av sjøen av et standby-fartøy og brakt til Haukeland universitetssykehus i Bergen med helikopter.

En annen person, også ansatt i Maersk Drilling, ble skadet i hendelsen. Mannen ble fraktet til Stavanger universitetssykehus, og tilstanden hans er ifølge sykehuset alvorlig, men stabil.

Ukjent hendelsesforløp

AkerBP og Maersk Drilling informerte fredag formiddag pressen om hva de foreløpig vet om hendelsen. Det er fremdeles stor usikkerhet rundt hva som har hendt og hva som forårsaket ulykken.

Administrerende direktør i Mærsk Drilling, Jørn Madsen, fortalte at ulykken skjedde litt over klokken 12 i går, i forbindelse med vedlikeholdsarbeid på en sjøvannspumpe på det forreste beinet på riggen.

En person falt over bord, og ble hentet opp fra sjøen av standbybåten. Et SAR-helikopter fikk brakt vedkommende til land, til Haukeland universitetssykehus i Bergen, men mannen, en norsk statsborger og ansatt i Maersk Drilling, omkom.

Den andre som ble skadet i ulykken, fikk ikke like alvorlige skader. Mannen ble hentet av et annet SAR-helikopter og brakt til Stavanger universitetssjukehus, hvor han nå er under behandling. Han er ikke i en kritisk situasjon.

– Jeg må utrykke min aller dypeste medfølelse til familien, som nå går gjennom en vanskelig tid. Tankene går også til andre som er berørt av denne hendelsen, sa Madsen i møte med pressen.

Administrerende direktør i AkerBP, Karl Johnny Hersvik, la til at hendelsen skjedde i forbindelse med vedlikeholdsarbeid på riggen, og ikke i forbindelse med boreoperasjonen riggen var på stedet for å gjennomføre. Boring av brønnen er stoppet og brønnen er sikret, opplyste han.

Produksjonen på feltet ble også stengt ned så fort det lot seg gjøre etter at hendelsen ble kjent.

Været skaper problemer

Maersk og AkerBP jobber nå med å sørge for at personell på riggen som ønsker å bli skiftet ut, kan få dra til land så snart som mulig. Været i Nordsjøen gjør at det foreløpig ikke er mulig å fly med helikopter.

– Vi har aktivert vår kriseberedskap, og vi skal også få psykolog og prest tilgjengelig for våre ansatte offshore så snart som det er mulig. Det samme skjer for de pårørende som er berørt, sa Madsen.

Hendelsen skal granskes, og personell venter nå på at været skal bedre seg, slik at de kan dra ut til riggen. 

 – Våre tanker går nå til de pårørende, den skadde og alle andre som er berørt av denne alvorlige ulykken. Vi har samarbeidet tett med Maersk Drilling og skal gjøre det vi kan for å ta vare på de berørte og deres pårørende i denne vanskelige situasjonen, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP, i meldingen.

– Dette er en alvorlig ulykke, og vi skal gjøre det vi kan for å finne årsaken. Vi vil stille alle ressurser til rådighet i den forestående granskning, sier Hersvik.

Aker BP har ingen ytterligere informasjon om hva som har skjedd, og kan ikke si noe om hendelsesforløpet.

– Det skal igangsettes en granskning, og vi må avvente fakta der. Denne blir igangsatt umiddelbart, med de første møtene i dag. Den vil involverer Petroleumstilsynet, politiet og begge selskapene. Vi regner med å få granskerne ut på riggen fra i morgen, og regner med å ha et bedre bilde av hendelsesforløpet etter det, sier Tore Langballe, kommunikasjonsdirektør i Aker BP, til Teknisk Ukeblad.

Stengt ned

AkerBP understreker at de selvfølgelig også gjør det de kan for alle som er berørt av ulykken, både direkte og indirekte.

– Nå vil vi fortsatt ha fullt fokus på å ivareta personell om bord på Maersk Interceptor, personell på Ula-feltet og andre ansatte i Aker BP og Maersk Drilling som er sterkt preget av denne alvorlige hendelsen, sier Hersvik.

Beredskapsorganisasjonen i Aker BP ble umiddelbart mobilisert og har samarbeidet tett med Maersk Drilling, Hovedredningssentralen (HRS) og relevante myndigheter for å håndtere situasjonen.

Hersvik understreker at alle tilgjengelig beredskapsressurser er mobilisert og at de vil bruke alle tilgjengelige ressurser for å støtte de berørte. 

Været skaper problemer

Eileen Brundtland, pressetalskvinne i Petroleumstilsynet sier til Teknisk Ukeblad at de har svært begrenset med informasjon for øyeblikket, rett og slett fordi det er kraftig uvær og man kommer seg ikke ut.

– Det har handlet om å få de skadede til land. Det er storm og granskningslaget vårt står klart, men får ikke reist ut fordi alt er innstilt, sier Brundtland.

– Vi kan derfor ikke si så mye mer enn at vi gransker saken. Da skal vi se på bakenforliggende forhold og avklare omstendighetene, sier hun.

Tambar-feltet ligger 16 kilometer sørøst for Ula i Nordsjøen. Feltet er bygget ut med en brønnhodeplattform som normalt er ubemannet, og som styres fra Ula.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.