Seks minutter over ett i dag klarte forskerne ved CERN under bakken i Sveits å få partikkelstråler med en energi på 7 teraelektronvolt (TeV) til å kollidere.
Fornøyd
Dette var det første ”virkelige” forsøket i partikkelakseleratoren Large Hadron Collider, og jubelen sto i taket da kollisjonen var et faktum.
– Dette er en stor dag å være partikkelfysiker. Mange mennesker har ventet i lange tider på dette øyeblikket, og deres tålmodighet og hengivenhet begynner nå å betale seg, sier CERN-direktør Rolf Heuer.
Innsikt
Forsøkene i Large Hadron Collider har som formål å skape en rekke småversjoner av ”The big bang” for på den måten å avdekke noen av de største mysteriene i moderne fysikk, blant annet gjennom jakten på universets aller minste byggeklosser.
Nå skal LHC-akseleratoren kjøres i 18 til 24 måneder, i en systematisk jakt etter det såkalte Higgs bosonet, som ingen foreløpig har klart å bevise at eksisterer.
– LHC har over de to neste årene en virkelig sjanse til å oppdage supersymmetriske partikler, og muligens gi oss innsikt i oppbygningen til omtrent en fjerdedel av universet, sier Heuer.
Stans
Planen er at LHC skal nå en partikkelstråleenergi på 14 teraelektronvolt, noe som ble vanskeliggjort av ulykken som inntraff i september 2008.
Forberedelsene til dette vil skje i en planlagt langvarig stans etter den første kjøringen.
– To år med kontinuerlig kjøring er vanskelig både for LHC-operatørene og eksperimentene, men det vil bli verdt slitet, sier Heuer.
Les også: – Som å få to knappenåler til å kollidere midt over Atlanteren