Det er sterke reaksjoner fra flere hold mot at energimelding droppes.
Tegn på splid innad i regjeringen og en svakere statsråd, lyder utsagnene.
Fremskrittspartiet mener derimot at en manglende energimelding ikke er noen katastrofe.
Intern strid
Hele opposisjonen er imidlertid enige om at årsaken til at meldingen ikke kommer er intern strid i regjeringen om energipolitikken.
– Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) klarer ikke få til en melding som både Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti kan stå bak. Da er det lettere å bli enige om enkeltsaker og komme med proposisjoner til Stortinget istedenfor stortingsmeldinger, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp) til NTB.
Etterlyser strategi
– Dette er det endelige kollaps for regjeringen i arbeidet med å lage en helhetlig energipolitikk, sier lederen i Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim, til NTB.
Ivar Kristiansen (H) sier at vi har en regjering uten en fremtidsrettet politikk for olje og gass og for fornybar energi.
– Hvor er den overordnede strategien og hvor er visjonene, spør Line Henriette Holten Hjemdal (KrF).
Mange saker
Opplysningen om at regjeringen legger Åslaug Hagas prestisjeprosjekt på hylla kom tirsdag ettermiddag i et møte Riis-Johansen hadde med topplederne i oljenæringen og interesseorganisasjonene.
Ifølge DN Energi sa statsråden at det er mange saker på plakaten før valget neste år.
"Operativ jobbing"
- Når jeg har sett hva som ligger i departementet, er det mange store saker. Jeg vil ha litt operativ jobbing med det og jeg ønsker å få behandlet en del av dette i vårsesjonen, sier han.
Statsråden trekker fram saker som energiloven, Mongstad og Goliat som eksempler.
Bellona reagerer også sterkt, og har laget en smørbrødliste over saker de krever blir behandlet i stortinget i dennne perioden, slik TU.no skrev i går.
Holdt for narr
Kvassheim mener at Stortinget er holdt for narr fordi regjeringen gjentatte ganger har vist til den kommende energimeldingen når opposisjonen har bedt om svar på energispørsmål.
– Vi ser tydelige tegn på at vi har fått en svakere statsråde enn forgjengeren Åslaug Haga. I dag har vi en statsråd om ikke har ambisjoner om å ta helhetlige og fremtidsrettede grep, sier han.
Kristiansen sier til NTB at regjeringen bærer preg av at den har skiftet statsråd i Olje- og energidepartementet tre ganger i løpet av tre år.
Holten Hjemdal frykter at vi fått en fossil minister i bytte med en statsråd som også ville være en klimaminister.
For omfattende
Solvik-Olsen er mindre kritisk og sier at en stortingsmelding om hele energisektoren ville blitt for omfattende og diffus.
– Jeg hadde imidlertid gjerne sett at det hadde kommet en stortingsmelding om petroleumsvirksomheten en gang i året slik det var under den forrige regjeringen. Det hadde også vært fint med en melding om norsk energipolitikk som kan føre til et bredt forlik om rammene for denne politikken i årene framover. På denne måten kunne næringen fått forutsigbare rammevilkår, sier Solvik-Olsen. (©NTB)
Les også: