OLJE OG GASS

– En ventil ble stående åpen og olje strømmet ut i sjøen

Petroleumstilsynet gransker oljelekkasje fra Eldfisk.

Petroleumstilsynet iverksetter granskning etter et oljeutslipp fra Eldfisk i Nordsjøen, 7. august.
Petroleumstilsynet iverksetter granskning etter et oljeutslipp fra Eldfisk i Nordsjøen, 7. august. Bilde: Kjetil Alsvik
Ina AndersenIna AndersenJournalist
13. aug. 2014 - 13:17

En lekkasje fra Eldfisk ble oppdaget og stanset 7. august klokken 05.00. Innretningen var da i oppstartsfasen etter en nedstengning (ESD) og bortfall av strøm 6. august, opplyser Petroleumstilsynet.

– Ifølge informasjon fra ConocoPhillips ble en trykkavlastningsventil i separator stående i åpen posisjon under oppstart, slik at stabilisert olje strømmet via sjøsump og væskeutskiller til sjø, melder tilsynet.

Et helikopter ble sendt for å overvåke og vurdere størrelsen på utslippet. En oljevernaksjon og mekanisk oppsamling ble satt i gang.

Les også: – Tjukkaser må behandles som funksjonshemmede

Starter granskning

På grunn av alvorlighetsgraden og informasjon om hendelsen har Ptil besluttet å iverksette en egen gransking av hendelsen.

– Den informasjonen vi har fått tilsier at det ikke er snakk om et veldig stort volum, men dette er noe av det granskningen vil se på. Men alle utslipp er alvorlige, og det er omstendighetene rundt, og den informasjonen vi har fått om bakgrunnen, som gjør at vi vil granske hendelsen nærmere, sier Eileen Brundtland, pressekontakt i Petroleumstilsynet til Teknisk Ukeblad.

Hun kan ikke gå ut med detaljer om utslippet, ettersom saken nå skal granskes.

Målet med granskingen er blant annet å klarlegge hendelsesforløpet, identifisere utløsende og bakenforliggende årsaker og å følge opp ConocoPhillips egne granskninger av ESD- og utslippshendelsene.

Les også: Her løftes Valemon på plass

Dro til Eldfisk tirsdag

Brundtland påpeker at det er to ulike hendelser på plattformen som vil bli gransket. Både den utilsiktede stengingen 6. august, og utslippet som ble oppdaget natt til 7. august.

– Dette er to hendelser, men utslippet skjedde som følge av nedstengingen. Det ser ut til at en ventil ble stående åpen etter oppstarten. Målet vårt er å komme til bunns i hva som har skjedd, hva som er de bakenforliggende årsakene, forklarer hun.

Teamet som skal granske utslippet dro ut til Eldfisk tirsdag. Målet er å fullføre granskningen i løpet av høsten.

Granskingen vil resultere i en rapport som Petroleumstilsynet vil offentliggjøre på sine nettsider.

Les også: Gigantisk rivejobb i Nordsjøen

– Utslippet ble stanset raskt

Stig S. Kvendseth, kommunikasjonsdirektør i ConocoPhillips, sier til Teknisk Ukeblad at han mener Petroleumstilsynets framstilling av utslippet beskriver det som har skjedd, og vil ikke utdype ytterligere.

– Utslippet ble stanset raskt etter at det ble oppdaget. Vi startet en oppsamlingsaksjon torsdag formiddag, som pågikk så lenge det var praktisk mulig å gjøre oppsamling torsdag og fredag. Værforholdene var gode, sier han.

ConocoPhilips har også nedsatt et eget granskningsteam etter utslippet. Det skal se på utslippet, samt at et eget team vil undersøke stansen dagen før.

 – Før de har levert sine rapporter ønsker vi ikke å kommentere årsaksforholdet.

Kvendseth legger til at ConocoPhilips vil samarbeide og legge best mulig til rette for at Petroleumstilsynet skal gjøre sin jobb med granskningen.

Les også: Fra disse væskelåsene lakk 40 kubikkmeter olje i sjøen

Eldfisk

Eldfisk er et oljefelt som også inneholder en del gass, og er det nest største av fire produserende felter i Ekofisk-området og blant de største på norsk sokkel.

Feltet ligger i blokk 2/7, cirka 16 kilometer sør for Ekofisk, ikke langt fra britisk og dansk sokkel. Havdybden i området er i underkant av 70 meter.

Eldfisk er bygd ut med totalt fire plattformer. Tre av dem er bundet sammen med gangbroer (Eldfisk-senteret), mens den fjerde, Eldfisk 2/7 Bravo, er lokalisert cirka seks kilometer nordvest for Eldfisk-senteret.

ConocoPhillips er operatør med en eierandel på 35,11 prosent.

Les også:

West Alpha starter kontroversiell Arktis-boring i morgen

Slik vil de bruke bølgekraft til å omdanne saltvann til ferskvann

Derfor øker CO2-utslippene på norsk sokkel  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.