Det har mildt sagt gått en stund før norske Thinfilm, tidligere Opticom, nå er klar til å produsere polymerbasert minne.
Nå mangler bare de første kundene, men selskapet tror at de vil komme. Den nye polymerbaserte minneteknologien de har utviklet, kan fremstilles for en langt lavere penge enn tradisjonelt silisiumbaserte minne. Derfor regner Thinfilm med at kundene lar seg lokke.
Investert 1 milliard
- Det har vært et langt utviklingsløp, ja. På veien har vi investert over én milliard kroner i utvikling og skaffet oss 155 patenter. Det gir oss en svært god posisjon i et raskt voksende marked for polymerbasert elektronikk. Og det vil vokse frem enten vi er med eller ikke. Markedet er ventet å øke fra noen milliarder kroner i fjor til nesten 350 milliarder kroner i 2019, sier Davor Sutija, direktør for forretningsutvikling og markedsføring hos Thinfilm.
- Hvis vi har gjort noen feil, så må det være at vi har vært for tidlig ute. Men vi har holdt ut og er klar nå når det begynner, poengterer han.
Sutija er opprinnelig amerikansk, med utdannelse i kjemi og mikroelektronikk fra University of Berkeley i California. Han har bakgrunn fra Fast, som var en finansiell søsterbedrift til Thinfilm før det ble solgt til Microsoft.
Trykker minnet
Thin Film Electronics har utviklet en minneteknologi som kan trykkes rett på en polymerfilm. De kan trykke minne på filmruller på kilometers lengde i opptil seks meters bredde i stor hastighet.
Det åpner for enklere produksjon og betydelig lavere priser, men bare på minne med svært liten kapasitet.
- Det produktet vi er klar til å sette i produksjon er en liten filmbit som kan lagre 20 bit. Det høres nesten utrolig lite ut når vi snakker om flashminne på mange gigabit, men selv 20 bit kan lagre over en million ulike posisjoner. På mange bruksområder trenger man mye mindre enn det, sier John M. Lervik, som tidligere var sjef i Fast. Han er gått inn på eiersiden i Thinfilm og arbeider nå med å markedsføre teknologien i Østen.
- Vi ser for oss et interessant marked i ulike billige spill og leketøy. Disse produsentene trenger høyt volum og lav pris, og det er ideelt for oss, sier Lervik til Teknisk Ukeblad.
Ga opp konkurransen med flash
Etter hvert som Thinfilm har utviklet lagringsteknologien, har de forlatt ideen om å bygge hybridelektronikk basert på tynnfilm minne i kombinasjon med silisiumbasert elektronikk.
I dag ser de for seg at fremtiden ligger i ren polymerelektronikk som en lavpris konkurrent til silisium. Flere forskergrupper rundt om i verden jobber med komplementerende teknologi, og de første polymerbaserte transistorene er utviklet.
Da Intel kjøpte seg inn i selskapet for 12 år, siden var ideen å utvikle polymerminne som en konkurrent til flashminne. Etter hvert som flash utviklet seg med stormskritt, ville Intel konsentrere seg om silisium.
Dette skjedde før Thinfilm utviklet den trykkeprosessen de har i dag og som gjør polymerminne så billig.