Produktsjef Rita Refvik forteller til Automatisering at selskapet har tatt skikkelige grep for å redusere både responstid og kalibreringstiden i temperaturmålerne som er døpt Itherm TM4xx (x-ene symboliserer tallkombinasjoner for ymse modeller).
Kjapp nakke
Refvik forklarer at nykommerne er modulære og utviklet for bruk i næringsmiddel- og legemiddelindustrien, eller sagt på en annen måte, de stiller med hygienisk design. Dessuten er det Lego-prinsippet som regjerer. Produktsjefen trekker fram Quickneck, som vi drister oss til å oversette med kjapp nakke.
- Transmitterhodet, halsen og innstikket med sensor tas av og på med ett grep, uten bruk av verktøy, sier hun.
Refvik tar tak, vrir rundt, og bare lommen blir igjen. Det lommeløse instrumentet, altså temperaturtransmitteren med sensor, er tilgjengelig for kalibrering umiddelbart. Refvik forklarer at termometeret kan kalibreres uten noen form for frakopling av ledninger. Hun mener det kan spare inntil 15 minutter per instrument når kalibrering står på agendaen.
Da er det bare å finne fram kalkulatoren eller regnearket, og legge inn antall temperaturtransmittere, timekostnad og kalibreringsfrekvens for å finne ut hvor mye nykommeren kan spare.
Trigger-happy
Hun legger til at kalibreringen eventuelt kan logges rett i styresystemet.
- Da får du med hele sløyfenøyaktigheten, med alle sine mulige feil, enten problemet sitter i transmitteren, koplingene eller i AD-konverteren (analag til digital, journ. anm.) på AI-kortet, forklarer Refvik.
Temperatursensoren kommer i to varianter, en lynkjapp og en superkraftig. Produktsjefen opplyser at kjappingen, døpt Quicksens, er verdens raskeste. Den benytter en Pt100 sensor på et tynnfilmelement, som er limt til beskyttelseskappen. Uten temperaturlomme går det skikkelig unna.
- T90, altså tiden det tar for sensoren å oppnå 90 prosent av temperaturendringen, tar for eksempel kun ett sekund med innstikk på 3 mm. Om du øker innstikket til 6 mm, tar det kun halvannet sekund, sier hun.
Ti ganger kjappere
Standarden for temperaturmåling er til sammenligning 10 sekunder for det siste tilfellet. Mange applikasjoner bruker temperaturlomme. Det øker naturligvis responstiden.
- Med en gitt lomme klarer Quicksens T90 på to og et halvt sekund. Det er ikke nødvendig med varmepasta, men det må være kontakt mellom sensorhode og lommen, kommenterer Refvik.
Hun viser oss tester av andre temperatursensorer i samme lommedimensjon. Den tregeste bruker nesten ti ganger så lang tid for å nå 90 prosent (T90) av temperaturendringen.
Perfeksjonerer prosessen
De fleste termiske prosesser er trege. Så hvem trenger en måler med akselerasjon i superbilklassen? Produktsjefen nevner pasteurisering og vaskeprosesser som eksempler på applikasjoner som kan dra fordel av råtassen.
- Det kan for eksempel redusere vasketiden og energiforbruket, samtidig som tilgjengelig produksjonstid økes, parerer hun.
Solid slektning
For den som ikke trenger akselerasjon til T90 på et par sekunder, byr selskapet på en alternativ sensor som tåler en større trøkk. Den har fått kallenavnet Strongsens, og leveres kun i 6 mm utførelse. Ifølge Refvik er det allikevel ingen annen temperaturmåler som har en vibrasjonsmotstand på over 60 g og som skilter med like rask responstid.
- Den svinger seg til T90 på under 10 sekunder, uten lomme, sier produktsjefen.
Uansett hvilken modell du velger, er det rom for smarte løsninger som transmitter med to kanaler, avansert diagnostikk for skifte av sensor ved drift eller brudd, eller når det kommer til å foreta beregningene ute i felt.
- Transmitteren kan for eksempel beregne gjennomsnittet eller forskjellen mellom to målepunkter, kommenterer Refvik.
Termometerne byr også på flust med godkjennelser, fra næringsmiddelindustrikrav til bruk i eksplosjonsfarlige områder (Ex), både for støv og gass.