Det er på Skarpnes i Arendal de nye boligene kommer. Hvis alt går etter planen blir det byggestart på høstparten 2012.
Les også:
Pilotbygg
Byggeprosjektet skjer i regi av Skanska, og det har fått status som pilotbygg i forskningsprogrammet Zero Emission Buildings, ZEB. Det er også en del av et nytt FoU-prosjekt i regi av Lavenergiprogrammet for å skaffe mer dokumentasjon rundt bygging og drift av passivhus.
Prosjektet er helt i startgropa, de involverte har fortsatt lite å fortelle ut over den ambisiøse målsettingen.
Les også: Verdens høyeste treblokk
Sterke i troen
– Hvor sikre er dere på å klare dette, og hvor langt ned får dere energibruken?
– Vi tror på det, men det er ikke mulig å si noe om hvor lavt vi kommer. Vi har spurt SINTEF, men får ikke andre svar enn "tilnærmet null", forteller prosjektleder Roar Rasmussen hos Skanska.
Les også: Vil fjerne frykten for passivhus
Solceller og solfangere
Foreløpig har det ikke vært mer enn par forberedende møter. Noe er likevel klart.
– Vi bygger som vanlig passivhus. Den ekstra innsparingen vi trenger tar vi inn gjennom å levere energi til nettet når det er varmt og så ta den tilbake når det er kaldt. Vi ser for oss at det skal skje gjennom en kombinasjon av solceller og solfangere fylt med vann.
Les også: Samler energi med nanoteknologi
Materialvalg viktig
ZEB har mer enn lavt energibruk som mål, der skal også de totale utslippene av klimagasser være så nær null som mulig. Følgelig blir materialvalg viktig. Heller ikke her kan Rasmussen være konkret.
– Vi har drøftet forskjellige muligheter, men det er for tidlig å si hvilke løsninger vi velger.
Når byggene er ferdige skal de følges i ett år ved hjelp av sensorer. Beboerne skal også intervjues av forskere i ZEB om sine erfaringer med byggene.
Med på laget som skal prosjektere og bygge rekordboligenne er Rambøll som er ansvarlig for arkitekturen og Siv.ing. Øivind B. Berntsen A/S som blir ansvarlig for VVS og klimateknikk.
Les også:
– Ingen bryr seg om helseeffekten av klimatiltak