Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund ber statsminister Jens Stoltenberg om å utrede om pengene som skal benyttes til å bygge en kraftlinje mellom Sima og Samnanger, i stedet kan brukes til energieffektivisering. På den måten håper han at utbyggingen av sjøkabler og master i regionen blir overflødig.
Flere alternativer
– Vi mener det er veldig bra at regjeringen nå skal utrede sjøkabel som alternativ til master, men utredningen må også se på helt andre alternativer. Kan vi bruke pengene på å få til et omfattende program for energieffektivisering i dette området, sier Haltbrekken til NTB.
Han mener slike tiltak kan frigjøre mellom 2 og 3 TWh med energi, noe som ifølge naturverneren langt på vei vil løse kraftbehovet i Bergensregionen.
– Dette har ikke vært en del av diskusjonen, og dette har ikke vært godt nok utredet. Derfor ber vi regjeringen om at dette også blir et tema i forbindelse med at en skal se på saken på nytt, sier Haltbrekken. I mellomtiden mener han at anleggsarbeidet bør stoppe.
– Send regningen til oljeindustrien
Haltbrekken se på regjeringens foreløpige tilbaketog som en delvis seier til miljøbevegelsen og lokale krefter som har kjempet mot kraftmastene.
Førsteønsket er at utbyggingen innstilles, men blir det utbygging, foretrekker Haltbrekken sjøkabler. At dette trenger å bli en merutgift for privathusholdningene i regionen, er han derimot uenig i.
– Blir det sjøkabler, så mener vi at en må be oljeindustrien om å ta merkostnaden ved å bygge sjøkabler fremfor master i lutspenn. En må stille spørsmålet om hvem som har utløst kraftbehovet i regionen, og det er oljeindustrien gjennom økt produksjon på Trollfeltet, hevder Haltbrekken.
– Da er det mer enn rett og rimelig at oljeindustrien som tjener store penger på den økte distribusjonen av strøm, også betaler for å bevare Hardanger-naturen, sier han.
Skremselspropaganda
Under tirsdagens pressekonferanse sa Jens Stoltenberg (Ap) og olje- og energiminister Terje Riis (Sp) Johansen at sjøkabler kan komme til å forsinke utbyggingsprosessen.
Ifølge de to ministrene kan dette bety at en blir nødt til å bruke mobile kraftverk for å sikre regionen energi i anleggsperioden.
– Jeg mener det er ren og skjær skremselspropaganda. Til tross for en tøff situasjon i vinter ble ikke de mobile gasskraftverkene brukt, grunnen var at det ikke var bruk for dem, sier Haltbrekken.
Han tror de mobile gasskraftverkene trekkes inn for å tvinge gjennom en løsning med kraftlinjer fremfor bruk av sjøkabler. Han mener også at Statnett har krisemaksimert situasjonen i Bergensområdet og Midt-Norge. (©NTB)