Vattenfall skal halvere sine CO2-utslipp innen 2030, i forhold til utslippsnivået i 1990, opplyste konsernsjef Lars G. Josefsson på selskapets årsmøte i dag.
100 millioner tonn CO 2
Vattenfall slipper årlig ut svimlende 100 millioner tonn CO 2. Det er like mye som Sveriges samlede CO 2-utslipp hvert år. Siden 1990 har Vattenfall redusert CO 2-utslippene med 30 prosent, og nå vil de høyne dette med 20 prosent, slik at utslippene halveres innen 2030.
Industrikunder
I Norge tilbyr Vattenfall elektrisitet og energiløsninger til store industribedrifter, og er blant de største leverandørene av elektrisk kraft til norsk storindustri.
Miljøorganisasjonen Zero har merket seg at Vattenfall er et selskap som satser på å ha en miljøprofil og som leder an på CO 2-siden. Men de har fortsatt en lang vei å gå i forhold til de reelle kuttene bransjen vil måtte ta i fremtiden.
Får skryt
– Vattenfall skal ha skryt, de har tilsynelatende et stort fokus på klimautfordringen. Jeg har ikke sett andre energiselskaper som er så tungt inne i kullkraft sette seg lignende mål. Men et selskap som Vattenfall burde komme ned mot en utslippsreduksjon på 80 prosent innen 2030, sier Marius Gjerset, fagansvarlig for CO 2-fangst i miljøstiftelsen Zero.
Vattenfall har blant annet satset stort på vindkraft og investert 500-600 millioner kroner i et demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst i Tyskland. Men de har også gjort store oppkjøp av kullkraft, og forårsaker dermed store utslipp.
– Selv om alle hadde satt seg samme mål som Vattenfall og hadde gjennomført målsettingen, hadde det likevel vært for lite. Utslippene i kraftsektoren og i andre bransjer må ned mot 80 prosent, sier Gjerseth.
Tre trinn
Vattenfall oppsummerer klimaarbeidet sitt i tre steg:
- Få i stand en global overenskomst for å begrense klimagassutslippene.
- Hjelpe kundene å spare energi. Utdeling av energilamper er et symbol på dette, ifølge konsernet.
- Minske konsernets CO 2-utslipp gjennom mer effektiv og utslippsfri produksjon. Den viktigste investeringen er ifølge dem selv deres egen forskning og utvikling av teknologi for fanging og deponering av CO 2 i kullkraftverk.