ARBEIDSLIV

Energiledelse i nord og sør

INTERNASJONALT: Øystein Noreng, professor i petroleumsøkonomi, er ansvarlig for det nye masterprogrammet i energiledelse ved Handelshøyskolen BI.
INTERNASJONALT: Øystein Noreng, professor i petroleumsøkonomi, er ansvarlig for det nye masterprogrammet i energiledelse ved Handelshøyskolen BI. Bilde: Sigurd Aarvig
17. mars 2006 - 10:26

I den norske energibransjen har teknisk og faglig kompetanse tradisjonelt vært mest vektlagt, mens ledelse ikke har vært like mye i fokus. Det vil Handelshøyskolen BI gjøre noe med gjennom et nytt masterprogram i energiledelse, Executive Master in Energy Management. Programmet starter til høsten.

– Dette er et tverrfaglig og internasjonalt orientert program, forteller Øystein Noreng. Han er professor i petroleumsøkonomi ved BI og faglig ansvarlig for masterprogrammet. BI samarbeider med de to franske høyskolene ESCP-EAP og IFP. Programmet er vinklet mot de tre viktige energikildene olje, gass og elektrisitet. Studentene vil blant annet få grundig innføring i internasjonale markeder, EU, Opec, Midtøsten og det politiske spillet om olje og gass.

Mer enn teknologi

Målgruppen er personer som har lederambisjoner innenfor energibransjen. Studiets første del er organisert som fjernundervisning. Deretter følger fire moduler à to uker, totalt 320 timer undervisning. Siste del av studiet inneholder forskning og konsulentarbeid.

– I Norge har vi en betydelig ingeniørkompetanse. På det tekniske området er vi blant de aller beste i hele verden. Men når det gjelder kunnskapene om markedene og strukturene, så må vi skjerpe oss, sier Noreng.



Norsk-russisk

Handelshøyskolen i Bodø (HHB) samarbeider med MGIMO University i Moskva om sitt Executive MBA i Energy Management. Det er et etter- og videreutdanningstilbud som ifølge HHB er velegnet for ingeniører og sivilingeniører som jobber med energiutfordringer knyttet til nordområdene. HHBs bidrag er ledelse, nettverk og petroleumsrelatert næringsutvikling, opplyser førsteamanuensis Bjørn Willy Åmo ved HHB.

Studiet er deltids og består av moduler som går over to år. Aksen Norge–Russland er sentral i kursinnholdet. To av fem samlinger er lagt til Moskva. – MGIMO vil blant annet gi deltakerne et dypdykk i det russiske perspektivet på utviklingen i nordområdene, sier Åmo til Teknisk Ukeblad.

Faglig påfyll

Blant målgruppene er ingeniører og mellomledere i store petroleums- og andre energiselskaper som ønsker faglig påfyll innenfor ledelse og økonomi. HHBs kurs retter seg også mot ledere og mellomledere i leverandørindustrien, transportører og investorer som jobber mot nordområdene. Deltakerne vil komme fra både Norge og Russland.

En rekke energiselskaper og offentlige etater og myndigheter bidrar faglig til kurset, blant annet Statoil, Olje- og energidepartementet, SFT, Innovasjon Norge og Forskningsrådet. MGIMO stiller med tilsvarende russiske organisasjoner og myndigheter.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.