ENERGI

Energimeldingen: KrF og Venstre varsler omkamp

Høyre vil fortsette med oljeletingen. Men til tross for at også både KrF og Venstre sa seg villige til det i energimeldingen, varsler begge omkamp etter valget.

Selv om både KrF og Venstre i juni sluttet seg til energimeldingen, der regjeringen slår fast at den vil videreføre dagens praksis for oljeletingen, varsler begge partiene omkamp om den etter valget. KrFs klimapolitiske talsperson Tore Storehaug understreker at partiet går til valg på en mer restriktiv politikK.
Selv om både KrF og Venstre i juni sluttet seg til energimeldingen, der regjeringen slår fast at den vil videreføre dagens praksis for oljeletingen, varsler begge partiene omkamp om den etter valget. KrFs klimapolitiske talsperson Tore Storehaug understreker at partiet går til valg på en mer restriktiv politikK. Foto: Terje Pedersen/NTB
19. aug. 2021 - 06:45

Like før sommeren la regjeringen fram stortingsmeldingen «Energi til arbeid», som legger rammene for oljevirksomheten framover. Det legges opp til videre leting etter olje i både eksisterende og nye områder, som i meldingen omtales som modne og umodne områder.

Likevel varslet Venstre-leder Guri Melby overfor NTB allerede i juni at partiet vil ha stans i ny oljeleting og at hun også tror Høyre kan overbevises, om regjeringen skulle bli sittende etter valget.

KrF har programfestet at de vil begrense letingen til modne områder der det allerede er olje- og gassvirksomhet, og til Klassekampen sier klimapolitisk talsperson Tore Storehaug seg i stor grad enig med Melby.

– Også KrF går til valg på en mer restriktiv politikk enn det som ligger i regjeringsplattformen, og selvfølgelig da også energimeldingen – som er basert på regjeringsplattformen, sier Storehaug til avisa.

Behandling etter valget

Videre påpeker han at energimeldingen skal behandles av Stortinget først etter valget, og at KrF, dersom de havner i opposisjon, vil stemme for sakene de er for og imot sakene de er imot.

Ola Elvestuen, klimapolitisk talsperson i Venstre, sier til avisa at partiet ikke lenger står bak energimeldingen.

– Det som står i energimeldingen, gjelder ut denne stortingsperioden. Om vi skal fortsette i regjering etter valget, skal vi forhandle fram en ny regjeringsavtale, og da vil vi presse på det vi går til valg på, som er en stans i framtidig oljeleting, sier Elvestuen.

Videre sier han at det vil være «uansvarlig og naivt» å fortsette med oljeleting etter 2025, altså etter den kommende stortingsperioden.

Uaktuelt med stans for Høyre

Statsminister Erna Solberg har slått fast at det er uaktuelt for Høyre å gå inn for stans i oljeletingen. Regjeringens beslutning får kritikk både i Norge og internasjonalt.

Også Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet vil fortsette oljeletingen, mens MDG, SV og Rødt, i likhet med Venstre, har programfestet full stans i leting etter olje og gass på norsk sokkel.

Olje- og energiminister Tiuna Bru ønsker å tildele opp til 6 lisenser for havvind i Norge. Her fra den danske havvindparken på Horns Rev.
Les også

Energiministeren om havvind: – Taktskifte for Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.