BYGG

Energimerking - tre år for sent

FORNØYD: - Jeg er svært tilfreds med at vi nå kan legge fram et opplegg for energimerking av bygg, sier Terje Riis-Johansen i en pressemelding. Snart vil din bolig bli rangert etter energieffektivitet på samme måte som en vaskemaskin.
FORNØYD: - Jeg er svært tilfreds med at vi nå kan legge fram et opplegg for energimerking av bygg, sier Terje Riis-Johansen i en pressemelding. Snart vil din bolig bli rangert etter energieffektivitet på samme måte som en vaskemaskin. Bilde: Montasje
Mona Strande
19. des. 2008 - 14:47

Selv om forslaget ble sanksjonert av kongen i statsråd i dag, gjenstår fortsatt behandling i Stortinget. Fristen for implementering var 4. januar 2006.

Fortsatt til EFTA-domstolen

– Det har tatt lang tid fordi dette er et veldig viktig og omfattende direktiv. Hvis man gjør dette på feil måte, kan det bli veldig kostnadsdrivende uten at man får noe ut av det. Derfor har vi hatt en lang høringsrunde, og også forsøkt å ta hensyn til de høringsuttalelsene som har kommet. Vi må huske på at de byggløsningene vi velger nå skal vare i flere tiår fremover, sier statssekretær Robin Kåss i Olje- og energidepartementet.

Sommel til doms

EFTAs overvåkingsorgan, ESA, har allerede dratt Norge inn for EFTA-domstolen på grunn av regjeringens sommel med implementeringen, og de har ikke tenkt å gi slipp på saken selv om det nå ser ut som om det nærmer seg behandling i Stortinget:

– Når saken først er sendt, vil den normalt kjøres. Her er det spørsmål om de hadde brutt tidsfristen i den grunngitte uttalelsen, og på det tidspunktet hadde de ikke gjort noe. Trusselen om at saken går til domstolen skal være reell. Vi trekker normalt ikke saker som er sendt til domstolen, og vil trolig ikke gjøre det denne gangen heller, sier underdirektør Bjørnar Alterskjær i juridisk avdeling hos ESA i Brüssel.

Uklar ikrafttredelse

Robin Kåss kan ikke si noe om når saken vil komme opp i Stortinget, og heller ikke når ikrafttredelsen av den endrede energiloven vil skje.

– Det er opp til Stortinget når endringene vil tre i kraft. Det er et viktig forslag, og dermed også viktig at behandlingen i Stortinget blir grundig og god, sier Kåss.

Forslaget innebærer at eiere av yrkesbygninger og offentlige bygninger over 1000 kvadratmeter skal ha en gyldig energiattest til en hver tid, mens boliger må ha energiattest dersom de skal selges eller leies ut.

NVE bestemmer

Hvordan energiattesten utformes, bestemmes av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Energiattesten skal inneholde et energimerke som rangerer bygninger etter samme prinsipp som energimerket for hvitevarer gjør.

I tillegg får den et oppvarmingsmerke, som gir en visuell fremstilling av hvor stor andel av byggets energiforsyning som kommer fra fornybare energikilder, og en tiltaksliste med forslag for å bedre byggets energitiltstand.

Web-system på vei

Et web-basert beregningsverktøy skal danne kjernen i energimerkingen. Dette IT-systemet utvikles av Avenir AS i disse dager, og får navnet EMS (energimerkeordningen for bygninger).

EMS skal kunne behandle data fra profesjonelle aktører, og beregne energimerke etter karakterskalaen som blir angitt i fremtidige forskrifter.

Multiconsult har fått i oppdrag å utvikle de nødvendige biblioteker med bygnings- og energifaglige verdier som skal brukes i EMS.

– Jeg er svært tilfreds med at vi nå kan legger fram et opplegg for energimerking av bygg. Å kjøpe bolig er for de fleste av oss den største investeringen vi gjør. Jeg synes man har krav på en god indikasjon på energistandarden før man legger inn bud. Tiltaket kan også gjøre det mer attraktivt for selgere av boliger å velge gode energiløsninger. Offentlige bygg skal ha et synlig energimerke fordi jeg mener publikum skal få vite noe om hva offentlig sektor selv gjør for å begrense energibruken, sier Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.