Å SKULLE LAGE et portrett av Rita Westvik, visepresident i Polyteknisk Forening, viste seg raskt å bli en større utfordring enn antatt.
Allerede CV-en på åtte sider forteller sitt om at dette er et menneske som langt fra har hatt en enstaket yrkeskarriere. Antallet jobber, prosjekter, kurs, verv, bøker og publikasjoner er så stort at det ikke er noe poeng å begynne å ramse opp.
Attpåtil lever hun etter en såkalt kaosbasert livsfilosofi. Kanskje har nettopp den filosofien vært med på å bringe henne til mange og varierte oppgaver. Første læresetning er nemlig "Slutt aldri å undre deg over hvem du er, dvs. hvem du kan bli!"
- Jeg har alltid vært opptatt av å utforske det ukjente, det nye og det ubevisste - og til tider det som fortoner seg som kaotisk. På enkelte virker det avskrekkende, mens andre lar seg villig berike. Det viktigste er ikke å tenke på om alle eller samfunnet vurderer en slik eller sånn, men at man følger sine lidenskaper, sin sosiale rettferdighetssans og sin kunnskapstørst. Da blir det viktigste om de menneskene du selv respekterer og liker, gir deg respons og rom for samhandling. I så måte har jeg vært heldig med livet mitt, innrømmer hun.
RITA KALLER SEG selv sosionom på vidvanke. Sosialhøgskolen ble avsluttet i Trondheim i 1975, midt i en hektisk tid med brennende politisk engasjement for Rød Front og FNL. Den gang skulle venstreradikalerne drive politisk arbeid på grunnplanet, helst i en industribedrift, og unge Westvik hadde sine fem år på "gølvet" som industriarbeider i Jøtul.
Hennes politiske engasjement førte til stiftelsen av kvinneradioen radiOrakel, en av de første og faktisk fortsatt levende nærradiostasjonener i Oslo. Og det var hennes søkende og spennende radioprogrammer som siden førte henne til NRK, hvor det på 80-tallet trillet ut programmer som Lørdagssirkus, Melodi Grand Prix, Spellemannprisen, To på Trollvann , På bryggekanten og På hengende håret. Etter en kort tur innom TV3, var Rita også med på oppbyggingen av NRK Interaktiv, som et av de virkelig store utviklingsmiljøene i Norge innenfor digitale medier. Siste stopp i NRK var Futurama, et nettsted viet formidling av fremtidsrettet stoff, et selskap Rita fortsatt er hovedaksjonær i og som i disse dager legges til portalen www.forskning.no.
- For de som ikke kjenner meg, er min bakgrunn fra NRK det som ofte preger bildet av meg. Noen tror kanskje at det automatisk følger positiv omtale, åpne dører og spennende nettverk med min person nettopp av den grunn. Det stemmer ikke helt!
Min mor pleier å si at jeg er en potet som kan brukes til mangt. Men jeg er kommet til at det er vel så viktig hvem du jobber sammen med som hva du jobber med. Livet og arbeidslivet flyter sammen for mitt vedkommende - og næringslivet blir mer et læringsliv med livslange perspektiver. Evnen til å tenke nytt, være fleksibel, sette sammen ulike typer kompetanse og mennesker tror jeg er egenskaper som kan ha appell. Jeg har ellers alltid lengtet etter å bli oppfattet som en kvinne med X-appeal, legger hun til med sin hjertelige latter.
FØRSTE HALVDEL AV 90-årene besto Ritas hverdag av å være politiker. Som politisk rådgiver for Grete Knudsen, først i Sosial- og helsedepartementet og siden i Utenriksdepartementet. Et atskillig politisk sprang fra hennes radikale fortid. Enda mer overraskende for enkelte var det kanskje da hun lot seg velge til visepresident i Polyteknisk Forening. Et nytt pust inn i en mannsdominert forening hvor gjennomsnittsalderen ikke er blitt lavere med årene?
- Ja, i alle fall utfordrende for meg som nok ikke kan kalles en klassisk PF-er. Men det har vært både lærerikt og hyggelig. Mitt engasjement for PF består i å kunne opprettholde et forum her til lands for den levende debatten. Midt i den elektroniske hverdagen må vi ta vare på lommer hvor det fortsatt er plass til ordet og mennesket.
Det er stor aktivitet i PF. Bare sist høst var det over 60 møter. Fire nye grupper er etablert - med spennende arbeidsområder som innovasjon, inspirasjon, mangfold i bygg- og anleggsbransjen og gruppen for kultur og verdiskaping. Formen på foreningen vil nok utvikle seg, men jeg er samtidig opptatt av at vi ikke fornyer oss for fort, slik at vi ikke mister den livserfaring og klokskap som i dag finnes blant medlemmene.
SOM RÅDGIVER I avdeling for kunnskap og strategi pendler Rita mye mellom sitt bosted og sin tenåringsdatter i Oslo og Sintef-basen i Trondheim, selv om avdelingen også har kontor og er levende til stede i Forskningsveien i Oslo. Her har forskningen tatt nye spor i forhold til det teknisk løsningsbaserte Sintef, slik de fleste av oss kjenner forskningsinstituttet.
- Vi arbeider med samhandling mellom mennesker, f.eks. i prosjektet " Kunnskapsarbeidsplassen". Vi ser på hvilke ressurser Norge har og de verdiene landet besitter som ikke ensidig kan måles og synliggjøres i kroner og øre. Noen av våre prosjekter går ut på å identifisere hva som påvirker læring og hva som trigger læring hos ulike mennesker og miljøer. "Kreol" er et annet spennende forskningsprosjekt, hvor vi bl.a. ser på hvordan kunnskap reiser verden rundt. Dette er ikke minst interessant for norske bedrifter som etablerer seg i andre land og miljøer.
Den ivrige trønderen, nærmere bestemt fra Fevåg på Fosenhalvøya, har fortsatt et brennende engasjement og aktive dager. I tillegg til mye annet er hun med i komiteen som planlegger Teknisk Ukeblads jubileumsmarkeringer i år. Men noen ganger skulle hun ønske at engasjementet kunne være litt mer dempet. For det sliter på, innrømmer hun.
- Nesten hver eneste natt skriver jeg ned nye tanker og gjøremål jeg må huske. Eller kanskje jeg noterer det jeg har drømt. Jeg lærer mye av det. Livet er spennende! Selv om grunnverdiene ligger fast, er ingen dager like.