Helt siden Autodisplay-tiden for snart 15 år siden har konsernsjef Thor G. Kamfjord slitt i motvind – og nesten alene. Nå er vinden snudd. Etter hvert har han fått en organisasjon på plass rundt seg slik at han ikke lenger trenger å fylle alle funksjonene i PolyDisplay selv.
Vi ringte Kamfjord for å få ham til å snakke om dette. Hvorpå han straks henviser til Oddmund H. Hammerstad. Den tidligere statssekretæren er ansatt som direktør for informasjon og samfunnskontakt i Sandefjord-bedriften fra 1. mai i år.
Skjønt, straks er ikke helt riktig. Vi fikk tak i ham på mobiltelefonen og holdt samtalen gående på hans ferd i bilen stort sett hele veien fra Oslo hjem til Sandefjord. Og på deler av turen førte han en parallell samtale med sine forretningsforbindelser i Karlskoga i Sverige.
Styrket bemanning
En avtale om intervju fikk vi ikke. Det overlater han til infodirektør Hammerstad, en av flere nye i PolyDisplay-organisasjonen.
Under lederkabalen som ble lagt i vår, gikk tidligere styreformann Tønnes H. Thomstad inn som viseadministrerende direktør i konsernet. Han er også administrerende direktør i datterselskapet TechnoDisplay i Oslo. Dette selskapet skal realisere forretningsmessige muligheter som utviklingen av EASL DMD-teknologien åpner for.
Bård Mikkelsen ble valgt som ny styreformann etter Thomstad. Mikkelsen er konsernsjef i Oslo Energi Gruppen og har vært styremedlem i PolyDisplay det siste året. Ole Grøterud, visekonsernsjef i VÅR-gruppen, er kommet inn som nytt styremedlem. I tillegg er Toralf Ekklund ansatt som økonomidirektør, mens Niels Chr. Nøkleby er engasjert som rådgiver innen internasjonal forretningsutvikling.
Penger i fleng
Thor G. Kamfjord hadde en periode store problemer med å skaffe kapital til sine prosjekter. Slik er det ikke nå. Under en emisjon og spredningssalg i vår tok selskapet inn til sammen 108 millioner kroner. Emisjonen var endog fire ganger overtegnet. – Vi har over 70 millioner kroner i kontanter. Pengene skal blant annet brukes til å gjennomføre en storstilt innsats for forskning og utvikling (FoU) – i samarbeid med Sintef, sier Hammerstad.
Ett prosjekt dreier seg om utvikling av selve krystallvæskens egenskaper. Målet er å oppnå redusert driverspenning til cellene, økt hastighet i oppdateringen av displayene og større operativt temperaturområde. PolyDisplay har for øvrig kjøpt opp alle patentene til EASL DMD-teknologien fra sin tidligere engelske samarbeidspartner.
Et annet prosjekt skal utvikle og tilpasse teknologien til flere bruksområder for å utvide markedet.
![Xometry](https://images.gfx.no/80x/2852/2852686/xometry%2520logo%2520slogan%2520blue.png)
![](https://images.gfx.no/cx0,cy229,cw1999,ch666,2000x/2870/2870873/image1.png)
Forsvarsterminal
I fjor inngikk PolyDisplay en avtale med engelske BAE Systems, verdens nest største selskap innen forsvarsrelaterte produkter – etter Lockheed Martin. Avtalen kom i stand i forbindelse med eventuelle gjenkjøpsavtaler ved det norske jagerflyprosjektet. – BAE Systems opprettholder avtalen selv om jagerflykjøpet er utsatt. Sammen forbereder vi et tilbud til Forsvaret for å utvikle en integrert terminal; Personal Orientation & Information TERminal (POINTER), som er basert på EASL DMD-teknologien.
Hammerstad understreker at det nå er svært viktig for PolyDisplay å få frem et kommersielt produkt. – I dag produserer vi forskningsprosjekter og -resultater. Vi må over i de konkrete produkters verden. Målet er at dette skal skje i 2001, men allerede i høst vil vi få se prototyper som resultat av samarbeidet med Sintef, sier Hammerstad.
Trege svensker
Sist Teknisk Ukeblad skrev om PolyDisplay (3/99), var teknisk direktør Børre Holter i ferd med å pakke sammen renromsutstyret i Sandefjord for å sende det til Karlskoga i Sverige. Den gangen var det stor optimisme med hensyn til samarbeidet med Industrielt Utvecklings-Center (IUC) og det svenske Næringsministeriet. Tanken var å få i gang storskalaproduksjon i Karlskoga, i tillegg til den flyttede pilotlinjen.
Siden da har det vært utredning på utredning, men ingen resultater. PolyDisplay er i ferd med å miste tålmodigheten. Med sin sterkere finansielle stilling er selskapet i ferd med sette større trykk på svenskene. Et produksjonsanlegg i Sverige vil totalt ha en investeringsramme på 150 millioner kroner. – Det blir nødvendig å gå noen runder til for å finne den eller de industrielle og finansielle partnere som skal være med å realisere planene. Vi har hatt samtaler med en investorgruppe, og søker andre, sier Hammerstad. Dermed er det langt fra sikkert at IUC og Karlskoga blir PolyDisplays brohode i Sverige.
Børsnotering neste
Spørsmålet om børsnotering har vært diskutert internt i PolyDisplay. – Vi arbeider etter en plan for børsnotering i løpet av året. Vi er i full gang med å kvalitetssikre prosessen, og vi har laget en handlingsplan og etablert kontakt med Oslo Børs, sier Hammerstad.
![Krohne](https://images.gfx.no/80x/2869/2869324/KROHNE_Logo-blue_RGB_89px-high.png)
![KROHNE bidrar til vital vannkvalitet i verdens største oppdrettsanlegg for ørret](https://images.gfx.no/1000x333/2871/2871935/IMG_0588.jpg)
Styret har imidlertid ennå ikke tatt stilling det endelige tidspunktet. Dette spørsmålet vil behandles på styremøtet i oktober. – Vår vurdering er at selskapet gjennom en børsnotering vil få en ryddigere situasjon både i forhold til innenlandske og utenlandske investorer og andre markedsaktører, sier Hammerstad.