Landsdelen går mot en vinter med kraftmangel, men lite har skjedd for å skaffe ny, permanent energiforsyning til landsdelen.
To mobile gasskraftverk skal bygges på ilandføringsstedene Tjeldbergodden og Nyhamna i Møre og Romsdal for å stå i beredskap dersom det skulle bli en prekær situasjon.
Som hamburger
På JazzGass-konferansen i Molde tirsdag sa Enoksen at alle vil ha kraft, men man vil ikke ha kraftlinjer, heller ikke vindmøller og mange vil ikke ha gasskraftverk.
– Det er nesten som Per Olaf Lundteigen sa det en gang: Hamburger skal de ha, men blod tåler de ikke å se, sa Enoksen.
Enoksen sier til NTB at det ikke først og fremst er regjeringens ansvar å komme i gang med gasskraftproduksjon i landsdelen.
– Vi stiller opp, men det er opp til selskapene å komme videre, sier Enoksen.
Lønnsomt?
Det er fortsatt ikke utbygd en kilowattime gasskraft her i landet. Manglende lønnsomhet i prosjektene er en viktig årsak til dette.
Enoksen viser til at det er allerede gitt konsesjon til Industrikraft Midt-Norge for et gasskraftverk på Skogn, Statoil har fått energikonsesjon for et gasskraftverk på Tjeldbergodden og Industrikraft Møre har inne en konsesjonssøknad for et gasskraftverk i Elnesvågen ved Molde.
Daglig leder i Industrikraft Møre, Alf Reistad, sier til NTB at i et samfunnsregnskap vil en utbygging av gasskraftverk være lønnsomt. Han viser til at det nå brukes 2 milliarder kroner til utbygging av mobile gasskraftverk, som er en kriseløsning.
I tillegg kan det bli brukt flere milliarder kroner til å bygge nye og kontroversielle overføringslinjer, som kunne ha vært unngått om man i stedet satset på bygging av permanente gasskraftverk. (©NTB)