Destillasjonsprosesser i kjemisk industri er en av verdens store energisluk. Hele to prosent av menneksets energiforbruk over hele kloden går med til det.
Nå har en 28 år gammel doktorand fra Sandefjord utviklet en metode som kan minimalisere energitapene i kjemisk industri.
I sin avhandling foreslår Røsjorde måter å redusere entropiproduksjonen i kjemiske prosesser og prosessenheter på.
Entropiproduksjon kan sammenlignes med friksjon, og i mange sammenhenger er det ønskelig å senke friksjonstapene for å få høyere energieffektivitet.
Røsjorde har utviklet beregningsverktøy for å minimere entropiproduksjon og har demonstrert dem på flere eksempler.
Bedre design og operasjonsmåter for to destillasjonskolonner, samt for en større industriell prosess, er foreslått i avhandlingen.
Anvendelse av verktøyene viser at det er store muligheter for forbedringer i energieffektiviteten, spesielt i destillasjon.
Doktoravhandlingen har tittelen «Minimizing the entropy production in separate and connected process units / Minimering av entropiproduksjonen i enkeltstående og koblede prosessenheter».
Arbeidet er utført ved Institutt for kjemi, NTNU, og National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) i Japan.
Professor Signe Kjelstrup har vært hovedveileder, med professor Dick Bedeaux som medveileder. Prosjektet har vært finansiert av VISTA - et grunnforskningssamarbeid mellom Det Norske Videnskaps-Akademi og Statoil.