IT

– Enormt potensial for kommunal automatisering

Geografisk basert informasjon, som det finnes mye av, kan utløse store besparelser for kommuner og byggebransjen.

Digital pioner: Administrerende direktør i Norkart Bent Brugård har en fortid som en av de tidlige internettpionerene her i landet.
Digital pioner: Administrerende direktør i Norkart Bent Brugård har en fortid som en av de tidlige internettpionerene her i landet. Foto: Odd Richard Valmot
29. nov. 2021 - 17:00

Ut fra det gode gamle kartet har det vokst fram en digital revolusjon. Nå dreier det seg om mye mer enn adresser og veier. Det tar Google Maps seg av. Men under slike praktiske apper som gir oss en ny måte å orientere oss på finnes det et vell av informasjon som er knyttet til geografi. Alt fra hvordan søpla blir hentet til hvordan vann, kloakk og strøm er koblet til og forbruk leses av. Det er nesten ikke grenser for hvor mye informasjon som er knyttet til adresser og geografi.

Det betyr også et enormt potensial for automatisering. Folk kan betjene seg selv på et utall måter. Da går prosessen raskere, blir mer nøyaktig og brukerne blir mer fornøyde. Litt som Skatteetaten har gjennomført.

Stort potensial

Norkart har norske kommuner og byggebransjen som store kunder. De håndterer enorme datamengder på vegne av dem i sine skyløsninger. Hver dag gjøres folk og datamaskiner over 40 millioner oppslag. Samtidig skjer det i snitt 50 000 oppdatering av matrikkelen. Det høres mye ut, men vi har bare pirket i det store potensialet for effektivisering.

Fra å være et tradisjonelt selskap som bygget kart basert på flyfoto, er Norkart i dag et programvareselskap som også driver en digital plattform for geografisk informasjon.

I dag snakker vi med selskapets administrerende direktør, Bent Brugård som har ledet selskapet de siste ti årene. Han var også en av de tidlige internettpionerene her i landet og faktisk Jans sjef en periode. Nå gir han seg i kartbransjen og går inn i advokatbransjen hvor han også ser store muligheter for digital rasjonalisering.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Snøkaos eller bare utfordringer? Kampen om plassen i byene våre har aldri har vært større. Mange steder finnes det ikke plasser å frakte vekk snøen til, sier NTNU-professor Alex Klein-Paste.
Les også

– Prisen for å unngå kaos er skyhøy

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.