Det statlige foretaket Enova stiller klare krav til regjeringen. De vil vite hvilken fremtid vindkraften har i Norge.
Regjeringen har satt seg et mål på 3 terawattimer (TWh) vindkraft i 2010, men vil ikke si hva som skjer etterpå.
Usikkert for vindbransjen
– Det som vi ser, det er jo at en politisk avklaring av målsettinger for perioden etter 2010 på land forutsetter et statlig bidrag. Da må man avklare målet, og man må avklare virkemidler. Det er nok det største problemet nå, sier Nils Kristian Nakstad, direktør i Enova.
– Manglende forutsigbarhet?
– Industrien oppdatter det som manglende forutsigbarhet, sier Nakstad.
Han kom med disse kravene på Norsk Vindkraftforenings årsmøte nylig.
Enova mener det er mulig å bruke 25 milliarder kroner og bygge ut 15 TWh vind frem til 2020. Norge kan gå glipp av viktig industriutvikling hvis vi nøler.
Setter ikke 2020-mål
Men olje- og energiministeren vil ikke sette noe mål for 2020 så lenge han ikke har oppnådd dagens mål på 3 TWh vindkraft i løpet av 2010.
– Jeg sier ikke at vi ikke skal sette et mål, men jeg sier at vi har ikke gjort det nå. Vi har hatt fokus på det som kommer i 2010, sier Terje Riis-Johansen (Sp).
– Utelukker det et mål for 2020?
– Nei, som jeg sier, det er naturlig å komme med et mål også for perioden som venter. Men når fokuset nå er på at det realiseres svært få prosjekter i 2008-2009 så ville det vært rart om ikke jeg nå har fokus på å realisere de prosjektene som det er mulig å få på plass, sier Riis-Johansen, som heller ikke kan si når bransjen kan vente seg et svar på hva som skjer etter 2010.
Partiet vil ha 20 TWh
Men Riis-Johansens parti har målene klare. På sitt landsmøte satte Senterpartiet seg et mål på 20 TWh vindkraft innen 2020.
– Det er nok vanskelig for Terje å stå og fronte Sps program når han styrer på vegne av tre partier. Han må si det partiene er enige om, sier partikollega Erling Sande (Sp).
Vindkraften har hatt uforutsigbare støtteordninger lenge. Regjeringen forhandler nå med EU om Fornybardirektivet, som gjør at Norge må øke produksjonen av fornybar energi.
Og til høsten skal regjeringen være enig med svenskene om en felles ordning som skaper mer fornybar energi gjennom handel med "grønne sertifikater".
Bekymret over OED
– Jeg er litt bekymret over olje- og energidepartementet. De begynner å snu seg, men de har vært litt bakpå, sier Øyvind Isachsen i Norwea Norsk Vindkraftforening, som fremdeles er usikker på om nye støtteordninger kommer.
– Jeg er ikke optimist før møllene er bygget, sier Isachsen.