Entreprenørenes bransjeforening, EBA, er meget godt fornøyd med regjeringens tiltakspakke.
– Regjeringen har lyttet til bransjen, det er vi ikke vant til fra tidligere kriser, sier Dag Andresen, styreleder i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg.
Best for anlegg
Andresen avviser å spå om dette er nok.
– Jeg er optimist og tror at regjeringen vil komme med nye tiltak hvis det skulle bli nødvendig.
Så langt kan han ikke se at pakken rammer skjevt. Her er det jobber og oppdrag å hente både for store og små over hele landet. Men han ser skiller mellom bygg- og anleggssektoren.
– Anleggsbedriftene har det offentlige som kunde i mye større grad, der vil dette hjelpe godt. For bygg vil det bidra til å kompensere bra, men det skal mye mer til for å kompensere fullt ut for bygg fordi det er så mange private kunder som har forsvunnet.
Umiddelbar virkning
– Dette er en pakke som gir umiddelbar virkning. Vi forventet at de skulle ta i, og det har de gjort, sier Pål Egil Rønn, administrerende direktør i AF Gruppen.
Han legger til at denne pakken åpner for aktivitet over et bredt spekter som passer godt inn i AF Gruppens arbeidsområder.
– Nå håper vi på flere tiltak i tiden som kommer, sier Rønn.
Kontrollert nedbygging
– Det som er kommet til bygge- og anleggsnæringen er positivt, men vi må ha med oss at dette ikke er nok til å kompensere for alt som frigjøres fra privat sektor, sier Terje Venold, administrerende direktør i Veidekke.
– Denne pakken bidrar til kontrollert nedbygging i stedet for kræsjlanding. Nå er det viktig med en bankpakke, den blir veldig viktig. Private utbyggere må få anledning til å finansiere prosjekter.
Dialog
– Det gleder meg at næringen har vært i aktiv dialog med flere departementer gjennom høsten. Det har resultert i en pakke Skanska ønsker velkommen, sier konsernsjef Geir Aarstad.
– Jeg håper den tette og gode dialogen fortsetter, for det kan bli behov for mer. Aarstad sier at pakken virker å være balansert og god for både bygg og anleggssektoren.
Mangel på finansiering
Aarstad advarer om at denne pakken kun berører om lag en fjerdedel av markedet.
– Det er et privatmarked som er viktig for å få næringen til å fungere på lengre sikt. Det private lider under mangel på finansiering, derfor er det helt avgjørende å få en banknæring som fungerer, jeg ser med spenning frem til bankpakken som kommer i februar, sier Aarstad.
Permitteringsregler
Dag Andresen er også meget godt fornøyd med de nye permitteringsreglene. Nå halveres lønnsplikten fra ti til fem dager og permitteringsperioden økes fra 30 til 42 uker.
– Det gjør det lettere å ikke gå til oppsigelser. Det betyr at det blir lettere å beholde kompetansen til den dagen det snur.
Savner planlegging
Andresen savner imidlertid penger til planlegging av nye prosjekter.
– Så vidt vi kan se er det ikke brukt milder til arkitekter og rådgivere for planlegging av nye prosjekter. Dermed kan det bli fare for mangel på klare prosjekter hvis krisen blir dypere og lengre.
Men det er også det eneste skåret i gleden til EBA.
– Ved tidligere kriser har ikke bygge og anleggsnæringen vært prioritert. Nå er regjeringen tett på, det er positivt, fastslår Andresen.