Sjefen, kolleger og driftspersonale kan ha tilgang til epost til deg.
Aksess kan bli logget, og det er mye mer sårbart enn et brev.
- Det er så mange punkter hvor epost kan stoppes og leses på enkelt vis. Det er mer som et åpent postkort, sier informasjonsrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet.
Sex-tabbe
Forrige uke skrev Teknisk Ukeblad at Sintef sendte ut en epost til alle deltakerne i en anonym helseundersøkelse hvor alle mottagerne kunne se de andre deltagernes epostadresse.
Kvinner som hadde hatt mer enn fire sexpartnere da undersøkelsen startet, fikk ikke delta.
Ved å sende ut epostadressene til deltakerne avslørte dermed Sintef at kvinnene hadde hatt fire sexpartnere eller mindre.
Legemiddelgiganten MSD står bak studien, hvor Sintef er ansvarlig for undersøkelsen i Midt-Norge.
– Denne saken kommer ikke til å få konsekvenser for vårt samarbeid med Sintef, sier informasjonssjef Vidar Sie i MSD til Teknisk Ukeblad.
Vanligere før
Datatilsynet mottok tidligere mange henvendelser fra folk som reagerte på uprofesjonell bruk av epost, ved at alle mottagere blir limt inn i "til" eller "kopi"-feltet.
- Da jeg startet i 1998, hadde vi mange slike henvendelser. Men etterhvert har det blitt færre og færre, sier Helmers.
Hun vet ikke om dette skyldes at problemet har blitt mindre, eller at folk har blitt så vant til det.
- Noen unntak dukker fortsatt opp. At forskere sender ut identiteten til sine respondenter har jeg imidlertid aldri vært ute for tidligere. Den er ganske drøy, sier Helmers til Teknisk Ukeblad.
Informerer ansatte
Sintef Helse sendte en redegjørelse til Datatilsynet etter at Teknisk Ukeblad tok kontakt med forskningsinstitusjonen.
I brevet går det fram at Sintef har meldt eposttabben i en intern revisjonsrapport.
"Umiddelbart vil SINTEF Helse informere alle medarbeidere om mulige risikoer for sikkerhetsbrudd gjennom e-mail, dette for å forebygge at slike "glipper" ikke skal repeteres.", skriver forskningsleder Finn Egil Skjeldestad i brevet til Datatilsynet som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til.