ENERGI

Equinor avviser at streik stenger ned Johan Sverdrup-feltet

Lederne steriker. Ble ikke enige med Norsk olje og gass.

Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen er det tredje største på norsk sokkel. Nå rammes den av streik.
Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen er det tredje største på norsk sokkel. Nå rammes den av streik. Foto: Ole Jørgen Bratland / Equinor
30. sep. 2020 - 07:01

Sokkelmeklingen førte ikke fram, og 43 medlemmer fra Johan Sverdrup-feltet tas ut i streik. Feltet vil foreløpig ikke bli stengt, opplyser Equinor.

Fagforeningen Lederne uttalte i morgentimene onsdag at plattformen vil bli stengt, mens arbeidsgiversiden i Norsk olje og gass (NOG) opplyste at man «risikerer å måtte stenge ned».

– Nei, det er ikke riktig at vi stenger ned Johan Sverdrup. Produksjonen går som normalt. Vi jobber nå med å se på hvilke type konsekvenser streiken får, men så langt er det ikke startet noe nedstengningsaktivitet, opplyser pressetalsmann Morten Eek i Equinor til E24.

– Ingen vilje til å diskutere

– Streiken kommer fordi vi ikke ser vilje til å diskutere avtale for våre medlemmer knyttet til nye former for drift av plattformene, sier forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne i en kommentar.

Lederne krevde ifølge forbundslederen tariffavtaledekning for sine medlemmer som etter omstilling og ny teknologi, i deler av året, skal arbeide i kontrollrom på land.

– Dette ville ikke arbeidsgiversiden løse og sa blankt nei til kravet uten å fremme noe konkret alternativ under meklingen, sier Ingvartsen.

12 prosent av produksjonen

Meklingsfristen for sokkelavtalene gikk ut ved midnatt, men forhandlingene fortsatte på overtid. Rett før klokka 6 meldte Lederne at det blir streik.

Johan Sverdrup er Norges mestproduserende oljefelt. Totalt vil dette kunne bety et daglig bortfall på rundt 470.000 fat olje, noe som tilsvarer nær 12 prosent av totalproduksjonen av olje og gass på norsk sokkel, ifølge Norsk olje og gass.

– Vi er inne i et år hvor vi er rammet av en global pandemi og der både næringen og fellesskapet tynges økonomisk. Frontfagsoppgjøret tidligere i høst pekte klart i retning av moderasjon. Likevel velger Lederne å gå ut i streik fordi de krever høyere lønn enn alle andre, sier forhandlingsleder Jan Hodneland.

Enighet for de to andre

For Industri Energi ble det enighet, opplyser forbundet.

– Jeg er fornøyd med at vi har klart å komme til enighet om et oppgjør som er i tråd med frontfaget, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud.

De offshoreansatte får et samlet lønnstillegg på 4.700 kroner. Boring og forpleining får dessuten med et etterslepstillegg på 8.946 kroner, opplyser forbundet.

Også Safe kom til enighet, og de aktuelle beløpene er de samme som for Industri Energi.

– Resultatet er moderat, og partene forutsetter at det føres konkrete og reelle lokale lønnsforhandlinger i operatørselskapene, opplyser forbundet.

Equinors oljefelt Mariner på britisk sokkel blir omfattet av avtalen, og en del av det nye selskapet.
Les også

Equinor og Shell danner britisk oljekjempe: – Oser ikke akkurat selvtillit

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.