OLJE OG GASS

Equinor forlenger produksjon ved Statfjord A til 2027

Også Statfjord B og C får lengre levetid.

Equinor skroter planene om å stenge Statfjord A i 2022 og forlenger produksjonen til 2027.
Equinor skroter planene om å stenge Statfjord A i 2022 og forlenger produksjonen til 2027. Foto: Equinor
Ina AndersenIna AndersenJournalist
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
9. jan. 2020 - 10:03

Statfjord A var vedtatt nedstengt. I 2022 skulle det vært slutt for plattformen, som har vært i drift siden 1979. Kværner Stord var tildelt kontrakten med å hogge den opp, 43 år etter at de bygget den

Nå er nedstengingen avlyst. Equinor melder i dag at de skroter planene om å stenge Statfjord A og forlenger produksjonen til 2027. 

– En omfattende kartlegging av undergrunnen viser at det gjenværende potensialet i Statfjord-området fortsatt er stort, opplyser Equinor.

Statfjord B og C skal forlenges i hvert fall til 2035.

Equinor og deres partnere ønsker å forlenge produksjonen i feltet til 2040.

Det skal nå blant annet utføres nødvendige oppgraderinger av plattformene, noe som vil øke aktivitetsnivået på feltet betydelig, ifølge Equinor.

Troll C-plattformen blir delvis elektrifisert fra lørdag av. Da kuttes utslippene med 250.000 tonn CO2.
Les også

Skrur på strømmen: Skal kutte 250.000 tonn CO2

1600 mrd. kroner

Feltets produksjonskurve fra oppstarten i 1979 til i dag. <i>Illustrasjon:  Norsk petroleum</i>
Feltets produksjonskurve fra oppstarten i 1979 til i dag. Illustrasjon:  Norsk petroleum

Statfjord A er en av de eldste plattformene på norsk sokkel. I 40 år har feltet skapt 1600 milliarder i brutto inntekter for eierne og det norske samfunnet.

Det er det største oljefeltet gjennom tidene på norsk sokkel, med nesten 9 milliarder fat olje og gass. Så langt er det produsert nesten 6 milliarder fat fra hovedfeltet og satellittfeltene.

Opprinnelig var planen å stenge Statfjord A i 1999, men siden den gang har plattformen fått store oppgraderinger og levetiden er forlenget flere ganger. 

Feltet hadde den høyeste produksjonen fra midten av 80-tallet til midten av 90-tallet. Siden har det gått jevnt nedover (se illustrasjon).

– Feltet har gitt høy verdiskapning og vært en hjørnestein for utviklingen av hele den norske petroleumsnæringen. Det er derfor gledelig at vi nå, sammen med våre partnere, kan forlenge produksjonsperioden og fortsette verdiskapingen, sier konserndirektør for norsk sokkel i Equinor, Arne Sigve Nylund, i meldingen. 

100 nye brønner

 <i>Illustrasjon: Norsk petroleum</i>
Illustrasjon: Norsk petroleum

Produksjonen fra Statfjord skal forlenges gjennom å modne nye reserver til utvinning og at det gjøres nødvendige oppgraderinger av plattformene. Dette vil øke aktivitetsnivået på feltet betydelig.

Det skal bores omtrent 100 nye brønner mot 2030.

Brønnene skal bidra til en ambisjon om å opprettholde dagens produksjonsnivå fra Statfjord forbi 2025. Dette vil kreve vesentlig investeringer og oppgraderinger av de tre plattformene, ifølge oljeselskapet.

Samtidig som nye brønner og forlenget produksjon skal øke inntektene, må Equinor fortsatt forbedre driften for å holde kostnadene lave. Derfor skal driften av Statfjord omorganiseres og det skal opprettes en ny senfaseenhet i Equinor.

Johan Castberg-skipet seiler nå nordover til Barentshavet, og skal settes i drift i løpet av året. Da både øker Equinor beredskapen i nord, samtidig som en ny hub i områder åpner for mer leting og utbygging her.
Les også

Castberg på vei nordover: Nå styrker Equinor beredskapen i Barentshavet

Skal kutte utslipp

Den nye satsingen på Statfjord inkluderer en plan for å holde klimagassutslippene lave gjennom senfasen, slik at Statfjord opererer innenfor rammen av selskapets nye klimaplaner, hvor de skal kutte utslippene på sokkelen med 40 prosent innen 2030. 

De neste fem årene vil klimagassutslippene per produserte fat fra Statfjord halveres ved at en opprettholder produksjonen uten å øke energiforbruket, opplyser Equinor.

Flere operasjonelle tiltak for energieffektivisering er identifisert for å holde energiforbruket konstant, selv om aktivitetene økes.

Fram mot 2030 vil Equinor gjennom operasjonelle tiltak og konsolidering av infrastruktur redusere de absolutte utslippene med mer enn 40 prosent fra Statfjord. 

– Gledelig

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) sier at nyheten er gledelig.

– Den forlengede levetiden betyr at viktige arbeidsplasser videreføres, fremtidige oppdrag til bedrifter på fastlandet og ikke minst mer verdiskapning som kommer samfunnet til gode, sier hun til NTB. 

En flytende havvindturbin skal forsyne en plattform på britisk sokkel med strøm, i et pilotprosjekt fra TotalEnergies.
Les også

Equinor har ikke lenger tro på løsningen: Flytende havvind skal forsyne britisk gassfelt med strøm

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.