ENERGI

Equinor kjøper britisk oljegigant og øker egenproduksjon med 15.000 fat

Oppkjøpet gir Equinor store eierandeler i Buzzard- og Rosebank-oljefeltene. Selskapet øker produksjonen med 15.000 fat.

Oljefeltet Buzzard ligger vest for Shetland.
Oljefeltet Buzzard ligger vest for Shetland. Foto: Suncor Energy
3. mars 2023 - 07:47

Equinor har inngått en avtale om å kjøpe Suncor Energy UK Limited for 850 millioner dollar - nærmere ni milliarder kroner.

– Transaksjonen er i tråd med Equinors strategi om optimalisering av olje- og gassporteføljen, og styrker vår posisjon i internasjonale kjerneområder, sier Philippe Mathieu, konserndirektør for internasjonal leting og produksjon, i en pressemelding.

Øker med 15.000 fat

Oppkjøpet gir det norske energiselskapet eierandeler i oljefeltene Buzzard (29,89 prosent) og Rosebank (40 prosent), i tillegg til alle Suncor ansatte som jobber med disse feltene i Storbritannia.

Equinors oljeproduksjon vil øke med 15.000 oljefat per dag i 2023 som følge av oppkjøpet.

250 millioner dollar av kjøpesummen forplikter Equinor til å ta en endelig investeringsbeslutning for Rosebank-feltet som ligger 130 kilometer vest for Shetland.

Forventede utvinnbare ressurser her er om lag 300 millioner fat olje.Funnbrønnen ble boret første gang i 2005. 

300 millioner fat

Den endelige beslutningen om åpningen av oljefeltet skulle blitt tatt i mai 2022, men har blitt utsatt.

Equinor planlegger å gjøre en endelig beslutning om feltet skal utbygges i løpet av 2023. Selskapet påpeker at det krever godkjenning fra myndigheter og partnere.

Buzzard-feltet ligger i Nordsjøen og ble oppdaget av PanCanadion i 2001.

Oljefeltet har levert rundt 180.000 fat per dag - i dag ligger produksjonen på rundt 60.000 fat.

Mye penger på bok

Råoljen transporteres gjennom rørledningssystemet Forties til Hound Point-terminalen, hvor den så lastes på tankskip og sendes ut i verdensmarkedet.

Equinor har tjent mye penger de siste årene og har hatt 15,6 milliarder dollar i frie midler og 29,9 milliarder dollar i det selskapet kaller finansielle investeringsmidler.

– Vi bygger på vår erfaring som en bred energipartner med Storbritannia gjennom mange år og styrker vår posisjon som en pålitelig energileverandør i Europa, sier Mathieu.

Det norske oljeselskapet har vært en viktig del av Storbritannias forsyningsinfrastruktur de siste 40 årene. Både gjennom produksjon av strøm og naturgass.

– Vi har utrolig gode prognoser, kartlegging av undergrunnen og hva moder jord kan gi oss av olje og gass. Så jeg tror ingen er bedre rustet til å ta de valgene enn oss, sier Petoro-direktør Kristin F. Kragseth. 
Les også

Petoro ut mot MDGs avviklingsplan: – Ingen er bedre rustet til å ta de valgene enn oss

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.