ENERGI

Equinor, LO og NHO enige om «netto null»-utslipp fra norsk sokkel innen 2050

Equinor planlegger investeringer på rundt 50 milliarder kroner innen 2030.

Johan Sverdrup-feltet får strøm fra land, og skal gi rekordlave CO2-utslipp.
Johan Sverdrup-feltet får strøm fra land, og skal gi rekordlave CO2-utslipp. Foto: Equinor
5. jan. 2020 - 21:32

Equinor lanserer mandag sammen med LO og NHO et mål om å få klimagassutslippene ned mot null innen 2050.

Equinors nye ambisjon er å redusere de samlede klimagassutslippene fra sine opererte felt og landanlegg i Norge med 40 prosent innen 2030, 70 prosent innen 2040 og ned mot null utslipp innen 2050.

Det innebærer et kutt på over fem millioner tonn CO2 innen 2030.

Equinor er tydelige på at dette ikke betyr stans i olje- og gassproduksjonen i Norge.

– Samtidig som vi realiserer disse ambisjonene, forventer vi at våre opererte felt og anlegg skal skape betydelige verdier. Feltene og anleggene har potensial til å generere om lag 3.000 milliarder kroner i inntekter til den norske stat fram mot 2030. Nye felt, levetidsforlengelser, økt olje- og gassutvinning samt effektiv drift vil bidra til høy verdiskaping, sier konsernsjef Eldar Sætre.

Oljebransjens klimagassutslipp skal nedover. Nå jobbes det med å få på plass løsninger som gjør at man kan kjøre gassturbiner på hydrogen eller ammoniakk.
Les også

Vil ha gassturbinene offshore over på hydrogen eller ammoniakk

50 milliarder kroner

Han mener den nye klimaambisjonen vil styrke konkurransekraften på norsk sokkel og verdiskapningen for Equinor.

Equinor planlegger investeringer på rundt 50 milliarder kroner sammen med sine partnere innen 2030 for å kutte utslipp og styrke den langsiktige konkurransekraften på sine felt og anlegg.

Ifølge E24 blir kuttplanene kjent i form av to presentasjoner mandag formiddag. Den ene er med Equinor, mens den andre holdes av KonKraft -samarbeidet, der LO og NHO er store aktører.

Reduksjonen på 40 prosent innen 2030 skal skje gjennom tiltak som energieffektivisering, digitalisering og iverksetting av elektrifiseringsprosjekter på sentrale felt og anlegg, inkludert Troll, Oseberg og Hammerfest LNG.

Hauge: – Jaggu på tide

Leder Frederic Hauge i Bellona betegner overfor E24 målsettingen som et «historisk skifte».

– Det er veldig positivt at oljeindustrien endelig skjønner at de må ta klimagrep. Det var jaggu på tide. Hvis vi ser tilbake på den gangen Statoil og Frp kjempet mot elektrifisering, så viser dette at det har skjedd en stor holdningsendring, sier Hauge.

Natur og Ungdom lar seg ikke imponere over målsettingen om kutt.

– Dette er først og fremst et pressestunt fra fossilene, ikke noe klimatiltak som monner. De store utslippene kommer fra bruk av olje, ikke produksjon, sier Andreas Randøy til NTB. Han er innstilt som ny nestleder i organisasjonen, som søndag åpnet sitt landsmøte.

– I 2050 skal vi ikke ha noen norsk oljeproduksjon, og i tillegg er det rett og slett for sent. Tina Bru fra Høyre har for eksempel foreslått nullutslipp på sokkelen innen 2035. Skal vi løse klimakrisen, må vi ha et helt annet ambisjonsnivå enn knøttsmå kutt langt inn i framtida, legger Randøy til.

Melkøya, kalt Hammerfest LNG, slipper ut 935.000 tonn CO2 i året. Det er en betydelig andel av klimautslippene i norsk fastlandsindustri.
Les også

Equinor jobber med elektrifisering av Melkøya. Også Statnett har trappet opp arbeidet

Også skipsfart

Ifølge E24 er også Norges Rederiforbund med, noe som skal innebære at skipsfarten på norsk sokkel skal gjøre tilsvarende kutt.

Fra NHO skal Norsk Olje og Gass og Norsk Industri være en del av samarbeidet, mens LO skal være representert ved Fellesforbundet og Industri Energi.

– Utslippskutt på sokkelen avgjørende for å nå klimamålene

Equinors planer om å kutte klimautslippene på sokkelen ned mot null innen 2050 er gode nyheter, mener klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

– At de store i sektoren, slik som Equinor, nå peker ut en klar retning mot nær null utslipp i 2050 er av avgjørende betydning. Både fordi det viser at de har forstått alvoret, og fordi kutt i utslippene på sokkelen er en forutsetning for at vi skal nå klimamålene våre, sier Elvestuen.

Equinors utslipp på norsk sokkel skal ned med 40 prosent innen 2030, 70 prosent innen 2040 og være nær null i 2050.

– Det kommer til å bli dyrere og dyrere for næringslivet å slippe ut CO2. Dette er derfor fremtidsrettede planer, sier han.

Støre roser Equinors nullutslippsplan

Equinors plan om null klimautslipp innen 2050 er nødvendig og kan gjøre norske petroleumsprodukter mer konkurransedyktige, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Utvikling av havvind og et kraftnett i Nordsjøen kan legge grunnlaget for at vi i Norge kan selge energi til Europa også i det lange løp, sier Støre.

De som i dag jobber i olje og gass, kan derved være med på å videreutvikle Norge som en energinasjon, tror Støre.

Beslutningen kan gjøre norske petroleumsprodukter mer konkurransedyktige i et marked som vil legge stadig større vekt på klimaavtrykk, mener han.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) legger 2,9 nye milliarder kroner på bordet til jernbanen i statsbudsjettet, som legges fram om få uker.
Les også

Milliardsum skal gi færre forsinkelser: – Pendlere har ikke råd til å stå på perrongen i seks år til

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.