ENERGI

Equinor med havvindprosjekt i Sør-Korea: Kan bli verdens største flytende havvindpark

Equinor er med i et partnerskap i Sør-Korea for å utvikle et digert flytende havvindprosjekt.
Equinor er med i et partnerskap i Sør-Korea for å utvikle et digert flytende havvindprosjekt. Foto: Equinor
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
11. juli 2019 - 08:19

Equinor, Korea National Oil Corporation (KNOC) og det koreanske kraftselskapet Korea East-West Power (EWP) har etablert et konsortium til å utvikle det flytende havvindprosjektet Donghae 1 utenfor Ulsan i Sør-Korea.

Det skriver Equinor i en pressemelding i dag . 

Konsortiet starter nå utviklingen av en flytende vindpark på 200 MW som skal lokaliseres i nærheten av Donghae naturgassfelt som opereres av KNOC utenfor kysten av Ulsan i Sør-Korea, heter det videre.

Konsortiet vil gjennomføre mulighetsstudie for vindparken, inkludert bruk av Donghae 1-plattformen som substasjon i en eventuell vindpark, skriver selskapet.

Avhengig av resultatene fra mulighetsstudien, kan konsortiet starte byggingen av en flytende havvindpark i 2022 med mulig oppstart av elektrisitetsproduksjon i 2024.

Verdens største

– Vi er svært fornøyd med å være en del av partnerskapet som skal jobbe for å realisere den første flytende havvindparken i Asia, sier Stephen Bull, direktør for vindkraft og karbonfangst i Nye energiløsninger i meldingen fra Equinor.

Han sier at dersom de lykkes med å realisere prosjektet, vil det flytende havvindprosjektet Donghae bli verdens største flytende havvindpark, over dobbelt så stort som Hywind-Tampen-prosjektet på norsk sokkel.

– Et flytende havvindprosjekt på denne størrelsen kan bidra til å gjøre flytende havvind enda mer konkurransedyktig i fremtiden, sier Bull ifølge meldingen.

Som Teknisk Ukeblad skrev i februar i år, inngikk Equinor og KNOC en intensjonsavtale for å undersøke mulighetene for kommersiell utvikling av flytende havvind i Sør-Korea. 

– Sør-Korea har stort potensial og tilbyr attraktive muligheter innen havvind. Vi er glade for å inngå en intensjonsavtale med KNOC for å styrke samarbeidet vårt. Vi ser fram til å vurdere hvordan vi kan utvide porteføljen vår ytterlige innenfor havvind og bidra til å utvikle fornybar energi i Sør-Korea, uttalte Bull, den gang.

Hywind Tampen ble satt i produksjon i 2023. Det er uvisst når neste park med flytende turbiner blir utbygget. Norske offshorerederier har sikret seg solide posisjoner innen havvind med fartøy og relevant kompetanse.
Les også

Norge har klart havvind-mål: – Fordelingen er temmelig skjev

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.