OLJE OG GASS

Equinor skal bruke selvgående trådløs undervannsdrone i Norskehavet

Skal kutte utslipp og spare tid.

Roberto Di Silvestro (t.v.), direktør for Sonsub i Saipem, Giovanni Chiesa, direktør for subsea engineering and underwater technologies i Saipem, Sophie Hildebrand, direktør for forskning og teknologi i Equinor, Hans Henrik Nygaard, anskaffelser i Equinor, og Gry Lindboe, leder i anskaffelser, Equinor.
Roberto Di Silvestro (t.v.), direktør for Sonsub i Saipem, Giovanni Chiesa, direktør for subsea engineering and underwater technologies i Saipem, Sophie Hildebrand, direktør for forskning og teknologi i Equinor, Hans Henrik Nygaard, anskaffelser i Equinor, og Gry Lindboe, leder i anskaffelser, Equinor. Foto: Arne Reidar Mortensen/Equinor
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
2. okt. 2019 - 15:10

Equinor skal ta i bruk helt ny teknologi på Njord-feltet i Norskehavet.

Undervannsdronen Hydrone-R skal etter planen få rollen som en selvgående vaktmester på feltet. Dronen er forventet å være ferdig utviklet tidlig i 2020.

En annen fjernstyrt undervannsfarkost med navn Hydrone-W, som er forventet klar i 2021, skal brukes til tyngre intervensjonsarbeid på feltet.

Det ble klart etter at Equinor på vegne av Njord-lisensen tildelte en kontrakt til Saipem. Oljeserviceselskapet omtaler det som verdens første servicekontrakt for undervannsdroner som er signert i olje- og gassindustrien.

Droner er i bruk i både i tjeneste og som hobby. Nå skjerpes reglene inn.
Les også

Nå er droner luftfartøy

– Stort skritt inn i framtiden

Teknologi-topp Anders Opedal i Equinor omtaler kontrakten som historisk.

– Det er første gang det blir underskrevet en kontrakt for bruk av avanserte, trådløse dronetjenester. Vi er glade for å få på plass en avtale som vil ta undervannsteknologien et stort skritt inn i framtiden. Equinor ønsker å være med på å forme utviklingen av denne typen teknologi, noe denne kontrakten understreker, sier Opedal i en melding fra selskapet.

Han er er konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i selskapet.

Tjenestene fra Saipem skal tas i bruk når Njord-feltet starter produksjonen igjen i 2020.

Verdien på den faste delen er oppgitt til omtrent 40 millioner euro, nær 400 millioner kroner etter dagens vekslingskurs.

Tirsdag var det storstilt markering på Stord da det enorme produksjonssskipet gjorde klar til å gå fra kai.
Les også

Ny gullkalv klar for Barentshavet: – Skal produsere enorme verdier for landet i minst 30 år

Selvgående i månedsvis

Hydrone-R blir omtalt som en undervannsintervensjonsdrone, mens Hydrone-W blir omtalt som en helelektrisk, fjernstyrt arbeidsklasseundervannsfarkost.

Dronen Hydrone-R skal være selvgående under Njord-plattformene i månedsvis mellom vedlikehold.

Ifølge Saipem, kan dronen jobbe uavbrutt under vann i 12 måneder. 

Hydrone-R skal kunne forflytte seg over større avstander under vann. Den vil kunne manøvrere seg bort til naboinstallasjonen Hyme 20 kilometer unna for å gjøre intervensjonsarbeid.

Dronen bruker kunstig intelligens til ubemannet navigering og autonomt finne avvik på undervannssystemer.

Hydrone-W skal være koblet opp som en ROV og styres fra plattformen eller fra land.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Begge undervannsfarkostene er elektriske og kan brukes uten støtte fra fartøy på overflaten. Equinor skriver at bruk av teknologien vil redusere karbonutslipp og gi raskere responstid. Operasjonene blir heller ikke avhengige av været, ifølge Equinor.

Undervannsfarkostene skal blant annet stå for inspeksjon og intervensjon på undervannsutstyr som manifolder og navlestrenger.

– Det blir utrolig spennende å være første felt som tar denne teknologien i bruk. Det at personell kan planlegge og gjennomføre operasjoner fra land i stedet for å bli fløyet offshore, gjør at vi kan ta denne banebrytende teknologien i bruk samtidig som vi reduserer kostnadene våre, sier Olav A. Godø, produksjonssjef for Njord i meldingen.

På havbunnen skal det plasseres en dockingstasjon for dataoverføring og induksjonslading av undervannsdronen. Denne er utviklet av Equinor.

Det er full sysselsetting for alle ansatte og enda flere innleide ved Aker Solutions fram til 2026/27.
Les også

Johan Castberg snart ferdig: Den skyhøye aktiviteten ved verftet vil fortsette

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.