Equinor inngår et samarbeid om å bygge et 1000 kilometer langt rør fra Belgia til Nordsjøen som skal bidra til avkarboniseringen av europeisk industri.
Sammen med partneren Fluxys vil Equinor utvikle et prosjekt for transport av lagret CO2 fra industri i Nordvest-Europa og føre det fra Belgia og ut i Nordsjøen til sikre lagringssteder, skriver Equinor i en pressemelding onsdag morgen.
– Sammen har vi muligheten til å oppnå avkarbonisering i stor skala av europeiske, karbonintensive industrigrener, sier Grete Tveit, Equinors direktør for lavkarbonløsninger.
Skal lagres under havbunnen
Equinor skal være operatør for rørledningen, mens belgiske Fluxys skal etablere landbasert infrastruktur som skal transportere CO2 til et knutepunkt i Zeebrugge. Der vil kondensert CO2 fraktes videre ut på norsk sokkel og lagres under havbunnen.
Initiativet blir omtalt som avgjørende for å oppnå betydelige reduksjoner i CO2-utslippene i Europa.
– Fluxys og Equinor vil ta kontakt med interesserte parter, som for eksempel store industrielle utslippskilder, for å presentere prosjektet, skriver de i den felles pressemeldingen.
TU har tidligere skrevet om at industri fra flere land I Europa har uttrykt ønsker om å lagre CO2 på norsk sokkel.
Selskapene opplyser at prosjektet er i en forstudie-fase, med investeringsbeslutning ventet innen 2025.
Dersom det blir realisert, er målet å ferdigstille infrastrukturen før utgangen av tiåret. Rørledningen vil da ha en transportkapasitet på omkring 20 til 40 millioner tonn CO2 i året. Til sammenligning var utslipp fra landbasert industri i Norge på drøyt 11,8 millioner tonn CO2 i året, ifølge SSB.
– Vi er glade for å kunne lansere infrastrukturprosjektet for CO2-transport med Equinor. Sammen kan vi tilby høye fagkunnskaper som utfyller hverandre, slik at vi kan tilby mange ulike utslippskilder i Nordvest-Europa en pålitelig og effektiv transport- og lagringsløsning for CO2-utslipp, som er viktig for å nå klimamål og sikre en levedyktig økonomi på lang sikt, sier konsernsjef i Fluxys Pascal De Buck i pressemeldingen.
Bellona fornøyd
Miljøstiftelsen Bellona er fornøyd med avgjørelsen og sier at prosjektet vil gi europeisk industri mulighet til raske og dype utslippskutt.
– Bellona har lagt vekt på samarbeid mellom de største industriklyngene i Nordvest-Europa. En CO2-rørledning til Norge vil vise at store klimakutt er mulig med eksisterende teknologi, sier seniorrådgiver for klima og industri Olav Øye i Bellona til NTB.
Godt kvartal for Aker Solutions – foreslår ti milliarder kroner i utbytte