ENERGI

Equinors CO2-rapportering dekker ikke alle felt

I fjor varslet Equinor at de skal rapportere CO2-utslipp fra enkeltfelt. En del utslipp kommer likevel ikke med, fordi kun felt der Equinor er operatør telles.

Equinor-sjef Anders Opedal.
Equinor-sjef Anders Opedal. Arkivfoto: Eirik Helland Urke
23. aug. 2022 - 08:03

Mellom april og juli kom godt over en tredel – 37,5 prosent – av Equinors produksjon i utlandet fra såkalt fracking, der olje og gass utvinnes fra skiferfelt. Ettersom det norske selskapet stort sett er partner, men ikke operatør, i denne virksomheten, rapporteres ikke utslippet fra frackingen, skriver Vårt Land.

Dette gjelder produksjon ved feltene Bandurria Sur i Argentina og Marcellus i USA. Riktignok har Equinor en operatørandel på 17 prosent i Marcellus og rapporterer en tilsvarende andel av utslippene. Resten kommer ikke med.

– Vi kan ikke på egen hånd, uten godkjenning fra lisenshaverne i feltene, offentliggjøre data for felt hvor vi ikke er operatør, sier Ola Morten Aanestad, som er talsperson for internasjonale virksomheter i Equinor.

Han sier selskapet jobber med sine partnere for å få mer åpenhet om CO2-utslipp også der Equinor er partner.

Ragnhild Elisabeth Waagaard i Verdens naturfond (WWF) mener Equinor bør kreve åpenhet om rapportering og miljøstandarder før de inngår partnerskap.

– De burde rapportere om metanutslipp, fakling og kjemikalieutslippene fra fracking for hvert felt, sier Waagaard, som leder WWFs klima- og energiteam. Fakling er forbrenning av overskuddsolje eller -gass.

Som et klimatiltak tester togselskapet Great Western for tiden batteridrevne tog som skal erstatte dieseltog innen 2040, noe som vil gi betydelig større klimagevinst dersom strømmen til batteriene er utslippsfri.
Les også

Mindre bruk av gass ga lavere britiske utslipp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.