I Google Norge har de ikke sykefravær. I hvert fall ikke over én prosent. Og bare når folk er ordentlig, ordentlig, ordentlig syke. Det hevder sjefen - Jan Grønbech.
Han suser rundt på et motorisert skateboard, mens han ivrig viser frem fotball- og bordtennisbordene i et stort lekerom for voksne. Her inne er også to lavvoer, fullstappet med puter man kan sitte på. Det hender seg at de tar med kundene inn dit i møter. Det skal stimulerer til kreativitet.
– Lokalet er et verktøy for at det skal gå bra. Det å skape en trivelig arbeidsplass er kanskje det viktigste elementet i en bærekraftig forretningsmodell.
I videovinduet øverst i denne artikkelen har vi filmet lokalet med et 360-kamera. Klikk og dra i bildet for å se deg rundt! Videoen kan også sees i fullskjerm i vår VR-seksjon. På mobil anbefales det å åpne videoen i Youtube-appen. Les mer om teknologien lenger nede i artikkelen.
På jobbjakt? Dette er Googles formel for den perfekte CV
Fra hytta til havet
Rosa flamingoer preger grønne områder utenfor lokalene på Aker brygge. I resepsjonen har en avsagd trebåt blitt til resepsjon, og overalt ligger store sitteputer formet som forvokste, runde skjærgårdssteiner.
Google Norge flyttet fra sine gamle lokaler på Solli plass i juni. Den gang var hytteliv temaet på kontoret. Nå er de nærmere havet, og det hele har fått et maritimt preg. Møterommene heter Seilas, Fyr, Isflak og Stadt. Disse er prydet med ror, årer og det man må anta er et kunstig isbjørn-hode.
De har også et rom dedikert til lego-bygging og en tarasse med strandstoler og parasoller.
Overalt står levende planter med hvite lys over seg. Ifølge Grønbech suger de til seg og erstatter det som måtte være av dårlig luft. I tillegg gir lyset det nærmeste man kommer dagslys. En etterlengtet luksus når himmelen går i svart utenom kontortiden.
Mistet oljejobben: Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen
Artikkelen fortsetter under bildet.
Oppbemanning?
De ansatte sitter heller ikke trangt. På kontoret står en rekke pulter tomme. Dessuten har de 700 kvadratmeter ubrukt areal i samme bygg.
– Har dere planer om å leie ut?
– Nei. Det har vi ikke. Det er viktig med plass til overs. Nå har vi flyttet to ganger på ti år, og det holder. Nå vil vi bli en stund. Vi skal fylle plassen med mennesker etter hvert.
– Skal dere oppbemanne?
– Jeg vil gjerne det, men tiden får vise. Digital markedsføring er en vekstbransje. Det er ikke usannsynlig at den veksten vil fortsette i mange år, svarer Grønbech.
Les også: Kjetil (26) er eneste nordmann på Googles New York-kontor
Virtuell virkelighet
For å vise frem lokalene har Teknisk Ukeblad laget 360-videoen du kan se øverst i artikkelen. Vi benyttet oss av et stativ bestående av syv GoPro-kamera som filmer i alle retninger.
– For all del. Det er en fin løsning dere har der. Den funker, og den koster mindre enn 100.000 dollar. Men ser dere tilbake på den om 20 år vil dere nok le litt av den, sier han.
Grønbech spår nemlig en rivende utvikling for teknologien innen virtuell virkelighet. En av pådriverne han trekker frem er Making View på Hamar. De lager programvare for å sette sammen og se 360-video, samt løsninger for å ta opp 360-video.
Selskapet har blant annet hjulpet hæren med å kjøre panservogn med Oculus Rift, som gir dem fullt utsyn rundt vognen. I tillegg har de vært sentrale i utviklingen av 360-video på YouTube, hvor de blant annet leverte en spektakulær video som i skrivende stund er sett over tre millioner ganger.
Men til tross for Making Views betydelige bidrag (og Teknisk Ukeblads egne VR-seksjon), er virtuell virkelighet fremdeles et vagt eller ukjent konsept for en stor andel av befolkningen.
– Det er litt høna-og-egget-problematikk. Foreløpig er det for få innholdsleverandører. Man er avhengig av et kritisk antall apper for at det skal være gøy og liv laga. I dag finnes det noen demoapper av dinosaurer og berg-og-dalbaner og slikt, men who cares? Jeg vil spille golfspillet mitt eller slalåmspillet med VR-brillene på.
– Jeg vet ikke helt når det løsner. Men den dagen det skjer, vil det fullstendig eksplodere, presiserer han.
Er dette greit? Derfor vil ikke ledere ansette folk over 50