Obs! Denne saken er fra april 2020.
Hvis du går inn på Navs dagpengekalkulator, får du svar på hva du får utbetalt dersom du blir 100 prosent permittert.
Men du kan jo også bli delvis permittert, for eksempel 40 prosent, mens du fortsatt jobber 60 prosent. Og hvordan ser månedslønna ut da?
Nito har laget en fremstilling av hvordan det kan se ut, med et eksempel som viser utbetalingen hvis du tjener 750.000 og er permittert 50 prosent.
Her er det mange mulige variasjoner, så hvordan ser utregningen ut? Eller for å si det med alle de som har prøvd seg som mattelærere de siste ukene: Hvordan løser vi denne tekstoppgaven?
Permitteringsvarselet sendes ut 14 dager (unntaksvis to dager) før permitteringen, og det er likt for alle. Men hvordan slår delvis permittering ut på lønna?
Første fase av permittering: Arbeidsgivers lønnsplikt
Etter at korona førte til regelendringer, betaler arbeidsgiver full lønn i to dager, før du får utbetaling fra Nav. Men det er hvis du er helt permittert.
Hvis du er delvis permittert, må du ta fram kalkulatoren for å finne ut hvor lenge denne perioden varer.
Nito-advokat Fredrik Skyberg sier at som en tommelfingerregel kan du tenke at to dager tilsvarer 200 prosent.
Og her er det lov å legge sammen prosent: Hvis du jobber 50 prosent, varer perioden i fire dager. Jobber du 40 prosent, må du gange med fem, og perioden varer i fem dager.
Eventuelt kan du regne ut prosenten av arbeidstimer. To arbeidsdager på 7,5 timer tilsvarer 15 timer. Så er det bare å finne ut hvor mange timer og minutter du er permittert av en vanlig arbeidsdag, og multiplisere til du får 15.
Samtidig får du lønn for den delen av jobben du faktisk gjør, slik at det til sammen blir lønn som vanlig i disse dagene.
Neste fase: Lønnskompensasjon
Etter disse første dagene starter perioden med lønnskompensasjon fra Nav. I denne perioden får du dekket full pott av Nav, men bare opp til rundt 600.000 kroner.
Denne perioden varer i 18 virkedager, uansett om du er helt eller delvis permittert.
Det er greit å huske på at når denne perioden først har begynt å rulle, stopper den ikke.
– Her løper perioden uavhengig av om den ansatte skulle jobbet eller ikke. Den løper uavhengig av om man er syk eller har ferie, sier Skyberg.
Skyberg har satt opp følgende regnestykke for å finne ut hvor mye du får per dag i denne perioden. Først må du regne ut månedslønn:
Hvis du jobber 60 prosent og er 40 prosent permittert, blir det som følger:
40 prosent av din vanlige lønn (men maksimalt 600.000) delt på 12.
Da får du den månedlige utbetalingen, som maksimalt kan være 20.000 hvis du jobber 60 prosent.
Husk at du fortsatt får 60 prosent av din vanlige månedslønn fra arbeidsgiver.
Støtte til fem hydrogenprosjekter: – Jeg blir helt rørt
Hva får du per dag?
Å finne ut hvor mye du får per dag kan være greit, siden det er snakk om såpass kort tid. Lex Korona, de midlertidige forskriftene for permitteringslønn, sier at dagsatsen utgjør 4,615 prosent av grunnlaget, som er den månedlige utbetalingen.
Hvis du er 40 prosent permittert og tjener 600.000 eller mer, får du ca. 4,6 prosent av månedslønna på 20.000 per dag.
Det betyr en dagslønn fra Nav på ca. 920 kroner.
I tillegg får du lønn fra arbeidsgiver tilsvarende den stillingsprosenten du jobber i.
Siste fase: Dagpenger
Etter disse 18 dagene går du inn i siste fase, der du får dagpenger og lønn fra arbeidsgiver som tilsvarer stillingsprosenten. Utgangspunktet er din vanlige månedslønn.
Denne perioden varer i 26 uker, uavhengig av permitteringsgrad. Du kan bli permittert i flere perioder, men i utgangspunktet maksimalt 26 uker til sammen i løpet av 18 måneder.
Og dette regnestykket er heller ikke helt enkelt. Dette er utregning av dagpenger for deltidspermitterte:
For lønn opp til 300.000 får du 80 prosent utbetalt i dagpenger.
Fra 300.000 til 600.000 får du 62,4 prosent av lønna.
Dersom man er delvis permittert, må man først regne ut hva dagpenger i full stilling utgjør, og deretter multiplisere dette med permitteringsgraden.
Sannsynligvis. For reglene kan også tolkes annerledes, og det kan se ut som det er en viss usikkerhet knyttet til denne beregningen.
– Det finnes så langt lite konkret veiledning på akkurat dette, og NAV har knapt begynt å praktisere regelverket, så vi må ta et lille forbehold. Så langt jeg kan se må det imidlertid bli på denne måten, sier Skyberg.
Ved full permittering får du dermed maksimalt 426.651 kroner. Og dersom du er 40 prosent permittert, får du 40 prosent av denne summen.
Få å finne månedlig utbetaling må du dele på 12.
Og så må du legge til lønn fra arbeidsgivers i denne perioden.
Batteribranner vekker bekymring – hva er egentlig sant?
Skatt og pensjon
Dagpenger regnes som pensjonsgivende inntekt, og danner dermed grunnlag for opptjening av pensjon fra folketrygden. Grunnlaget blir litt lavere, men en kort periode som deltidspermittert påvirker i liten grad denne delen av pensjonen.
Når det gjelder tjenestepensjon fra arbeidsgiver, er imidlertid situasjonen en annen. Det kan det være lurt å være obs på at denne i utgangspunktet bortfaller i den perioden du er permittert.
Litt avhengig av hvilken ordning arbeidsgiver har valgt, og hvilken vilje det er til å opprettholde tjenestepensjonsordningen under permittering, kan det imidlertid være mulig å beholde denne også.
– Jeg ville imidlertid ikke gått og bekymret meg veldig for dette, sier Skyberg.
Dersom du blir permittert 50 prosent, vil pensjonssparingen bli halvert.
Hvis tjenestepensjonen er en minimumsordning med innskudd på 2 prosent av lønn mellom 1G og 12G, og du har en årslønn på 750 000, vil reduksjonen innskudd på tjenestepensjon ved 50 prosent permittering ifølge Skyberg ikke utgjøre mer enn rundt 550 kroner i måneden.
Går du ned i lønn, kan det være greit å legge inn disse forutsetningene for ny beregning av skattekortet, slik at man får ned skatteprosenten også.
– Du vil jo få pengene tilbake uansett ved neste års skatteoppgjør, men det kan hende du heller vil ha dem nå enn senere, sier Skyberg.
Sjåførløse biler vinner