I dagens forskning er man blant annet spent på om den hyppige bruken av mobiltelefoner, det vil si eksponering for «radiobølger» har noen helseeffekt.
Men vi eksponeres også i varierende grad for 50 Hz elektriske og magnetiske felter, for eksempel i forbindelse med bosted nær høyspentledninger.
I doktoravhandlingen sin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU presenterer cand. scient. Ståle Ramstad (34) fra Trondheim resultater fra en rekke eksperimentelle cellestudier hvor biologiske effekter av 50 Hz elektriske og magnetiske felter er undersøkt.
Han har videre kartlagt elektromagnetiske felter i forbindelse med intensivbehandling av for tidlig fødte barn i kuvøser, og foreslått strategier for å redusere magnetfeltene. Han har også gjennomført et litteraturstudium over temaet «Mannlig eksponering for radiofrekvente elektromagnetiske felter og effekter på avkom.»
Dette har vært et aktuelt tema også i Norge etter den mye omtalte Kvikk-saken i det norske Sjøforsvaret. De eksperimentelle delene av avhandlingen åpner opp nye veier for å undersøke effekter av elektromagnetiske felter på celler, blant annet ved å introdusere nye celle-modellsystemer.
Avhandlingen har tittelen «Effects of Electromagnetic Fields on Biological Systems. Biophysical investigations on the biological effects of extremely low frequency and radio frequency electromagnetic fields» / «Effekter av elektromagnetiske felter på biologiske systemer.
Biofysiske undersøkelser av de biologiske effektene av ekstremt lavfrekvente og radiofrekvente elektromagnetiske felter». Arbeidet er utført ved Institutt for fysikk, NTNU, med professor Anders Johnsson som veileder. Arbeidet er hovedsakelig finansiert av Norges forskningsråd (EFFEKT-programmet).
Ståle Ramstad er cand.scient. (1995) fra Fakultet for fysikk, informatikk og matematikk, NTNU, og har disputert for graden dr.scient.