Dere klorer vannet i Oslo nå. Hvor mye klor kan man tilsette drikkevannet før det blir giftig?
– Tidligere var bruk av klor den eneste metoden for å desinfisere drikkevannet. Mye har skjedd på sikkerhet og vannkvalitet de siste årene, så i dag bruker vi blant annet renset, fin sand hentet fra naturen for å filtrere vannet. Deretter bestråles vannet med UV-lys for å være helt sikker på at vannet er hygienisk trygt. Vi bruker til daglig en svært lav dosering av klor i tillegg.
– Frem til begynnelsen av mai jobber vi med å bytte filtermasse i tre av de seks store filtre på Skullerud vannbehandlingsanlegg. Når vi gjør slike omfattende arbeider, setter vi rutinemessig opp klordoseringen som en ekstra sikkerhet i tillegg til UV. Maksimal dosering av klor bør ikke overskride 5 mg Cl2/l vann (anbefaling i Drikkevannsforskriften). I Oslo, med så mange rensetrinn som vi har, trenger vi bare å tilsette 0,3 mg Cl2/l vann for å oppnå tilstrekkelig desinfeksjonseffekt. Vannet skal være trygt – og det skal smake godt.
Les også: Prøver å forstå styrken til aluminium
Får klor i vannet der man bor over tid bivirkninger for folk?
– Med det lave klornivået vi har i Norge, gir ikke kloren i vannet bivirkninger over tid. Tross det lave klornivået, er det noen som plages av klor i drikkevannet, og det er klorallergikerne. For dem er det en god nyhet at klornivået er redusert ved mange vannverk som følge av at andre rensemetoder har overtatt.
Hvor ofte sjekker dere bakterieinnholdet i drikkevannet og hvor ofte er det nødvendig å justere klormengden etter det?
– Vi sjekker ukentlig både drikkevannet ut fra vannbehandlingsanleggene, prøvepunkter på ledningsnettet og råvannet for bakterier. I tillegg overvåkes flere fysisk/kjemiske parametre kontinuerlig for å sikre en stabil vannkvalitet. I gamle dager hadde Oslo flere vannbehandlingsanlegg med kun én metode for rensing, nemlig klor. Da satte vi alltid opp klornivået i de periodene av året hvor råvannet har dårligere kvalitet og økt sannsynlighet for å inneholde mikroorganismer.
– Dette gjelder særlig i forbindelse med høstsirkulasjon i kildene, hvor overflatevannet kommer ned på dypt vann, der inntaket til vannbehandlingsanlegget ligger. De to vannbehandlingsanleggene vi har i dag er begge anlegg med omfattende vannbehandling og UV-bestråling, som gjør at vi ikke trenger å sette opp klornivået.
Les også: Renser drikkevann på en helt ny måte
Finnes det steder i Norge hvor det ikke tilsettes klor og skjer det at dere ikke klorer vannet i Oslo i det hele tatt?
– Ja, mange benytter grunnvann uten noen form for rensing, og noen vannverk har kuttet ut kloreringen, fordi de har et tilstrekkelig antall hygieniske barrierer uten å bruke klor. I Oslo hadde vi også planer om å kutte ut klordoseringen i forbindelse med at vi fikk nye anlegg med felling, filtrering og UV. Vi har likevel valgt å bruke klor som en ekstra sikkerhet, slik at du skal kunne være helt trygg på drikkevannet ditt.
Hvorfor kan det smake og lukte mugg av vannet istedenfor klor når dere øker klormengden?
– Vi mener selv å erfare at innholdet av kalk i drikkevannet har mye å si for lukt og smak. Vi tilsetter kalk i drikkevannet for å beskytte ledningsnettet. I forbindelsen med innkjøringen av nye Oset vannbehandlingsanlegg i 2008–2010 fikk vi klager på vond lukt og smak, og vi erfarte at dette gav seg når vi satte ned kalknivået selv om klornivået ble opprettholdt.
– Vi erfarte også at det hjalp å sette ned klornivået uten å sette ned kalknivået. Vi er lei oss for at noen opplever at vannet vårt i en kort periode har en lavere kvalitet enn det vanligvis har. Å bytte filtermassen i disse store filtrene er heldigvis ikke noe vi gjør ofte, og ved å gjøre denne jobben vil vi sikre et godt og trygt vann i årene som kommer.
Les også:
Metallsalter kan erstatte klor