De ansatte i Hydro på Raufoss tror arbeidsgiveren skal slite med å få solgt fabrikken på grunn av bindende kontrakter, få mulige kjøpere - og forhåpentligvis støtte fra Staten.
- Vi er møkka lei Hydro som eier, men dette er tragisk: Når de har tatt på seg oppgaven med å forvalte våre felleseide naturressurser så må de ta sine forpliktelser, sier klubbleder Michael Hall ved Hydro på Raufoss.
Krever handling
Etter at de ansatte i går fikk beskjed - i en pressemelding - om at Hydro vil selge bildelsproduksjonen, har Hall vært i møter både med LO og Fellesforbundet for å orientere om situasjonen.
Nå stiller han spørsmål ved hva Staten vil med eierskapet i Hydro, dersom de ikke gjør noe i denne saken.
- Reiten kan ikke bare kjøre sitt eget løp, som om han var eid av et hvilket som helst aksjeselskap, sier Hall.
I underskudd
Hydro har ikke lagt skjul på at nedstrøms aluminiumvirksomhet, altså produksjon av aluminiumprodukter, ikke er lønnsomt.
Når de la frem sine kvartalstall forrige måned, kom det frem at denne virksomheten hadde et negativt driftsresultat på 190 millioner kroner tredje kvartal i år. Automotive, det vil si bildelproduksjonen, sto for nesten hele dette underskuddet.
Selv om Hydro tidligere ikke har villet si hvilke avdelinger som går dårligst, har de sagt til TU.no at Raufoss langt ifra har vært en gullgruve.
- Hydros feil
Michael Hall sier at Raufoss gikk 20 millioner i underskudd i fjor, og at dette tallet er større i negativ retning i år.
- Men det er Hydro som har satt oss i denne situasjonen. Når de kom inn i bildet gikk vi enormt bra, og hadde 80 prosent av verdensmarkedet. Når de da ga oss ordrestopp i to år - noe som påførte oss dårlige kundeforhold, og i tillegg reduserte vår kapasitet, så er det ikke rart det tar tid å komme seg opp igjen, sier han.
Glad for avklaring
De Raufoss-ansatte fikk imidlertid ikke sjokk da de hørte hva Hydro har bestemt seg for. I et års tid har signalene vært sterke om at Hydro satser i andre baner, og budsjettpostene til investeringer innen videreforedling av aluminium har blitt mindre og mindre de siste årene.
Daglig leder ved Hydro på Raufoss, John Herberg, mener imidlertid at den klare beskjeden som nå er gitt, er positivt:
- For oss er det positivt å endelig få en tydelig klargjøring, istedenfor å være nedprioritert i bedriften vi er i. I tillegg har det vært slitsomt å være i en avklaringsprosess så lenge, så det er godt å få et endelig svar, sier Herberg.
Tror på salg
Sektoren som Hydro nå kvitter seg med, har tilsammen 3.600 ansatte i Europa og Nord-Amerika. Drøyt 650 av disse jobber på Raufoss.
Herberg frykter ikke nedleggelse.
- Jeg ser ikke nedleggelse som en naturlig utvikling, men regner med at det skal gå fint å finne en ny eier, selv om det kan ta tid. Vi håper på nye eiere som er engasjert og kan mye om bransjen, sier Herberg.
Ser ingen løsning
Michael Hall håper også på en mer engasjert eier, men har ikke like stor tro på et salg.
- Det finnes nesten ingen andre aktører i verden som er så spesialisert som oss, så jeg ser ikke for meg en god industriell løsning, sier han.
Hall påpeker også at Hydro har konsesjonsbestemmelser og kontrakter å forholde seg til:
- Hydro skulle aldri ha vært i denne bransjen, men når de først er det må de ta ansvar.