– Uansett økonomisk styrke er det umulig for noe land å håndtere en så stor katastrofe alene, var budskapet fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til en giverkonferanse i Brussel mandag.
Han sier skadene etter jordskjelvkatastrofen tidligere i år anslås til 104 milliarder dollar – over 1100 milliarder kroner med dagens kurs.
Vil hjelpe de mest sårbare
Med det nye bidraget utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kunngjorde da hun deltok på giverkonferansen, er hjelpen fra Norge oppe i 350 millioner kroner. Ifølge utenriksministeren skal pengene gå til medisiner, mat og husly.
– Nå er det viktig å ikke glemme de mest sårbare. Norge øker støtten til ofrene med ytterligere 100 millioner kroner. Dette gjør oss til en av de største giverne etter jordskjelvene, sier Huitfeldt.
I tillegg har Forsvaret bidratt med transport av nødhjelpsutstyr og medisinsk evakuering av skadede. Dette arbeidet vil fortsette, men Huitfeldt understreker at den nye pengebevilgningen i stor grad skal fokusere på å hjelpe dem som er mest sårbare etter katastrofen.
– Vi må bidra til at folk klarer seg bedre på egen hånd og passe på dem som er mest sårbare og utsatte i en slik situasjon. Mange millioner mennesker hadde det svært vanskelig allerede før jordskjelvet, sier hun.
Milliardløfte fra von der Leyen
EU var vertskap for konferansen i Brussel, og kommisjonen lover å gi 1 milliard euro – drøyt 11 milliarder kroner – til gjenreisingsarbeidet etter jordskjelvkatastrofen i Tyrkia. Ytterligere 108 millioner euro skal gå til ofrene i Syria.
– Vi må fortsette støtten og hjelpe de overlevende – ikke bare hjelpe dem med å overleve, men med å bygge opp livet igjen, sier kommisjonens leder Ursula von der Leyen.
– Hus og skoler og sykehus må bygges opp igjen med jordskjelvsikring av ypperste kvalitet. Vann, sanitær og annen viktig infrastruktur må repareres, legger hun til.
Over 56.000 mennesker er bekreftet døde etter jordskjelvkatastrofen som rammet Tyrkia og Syria i begynnelsen av februar. Katastrofen har gjort millioner av mennesker hjemløse, og mange tusen bygninger er jevnet med jorden.
Forrige uke ble også sørøstlige Tyrkia, der tusenvis av mennesker bor i teltleirer, rammet av styrtflom. Det har forverret elendigheten i regionen.
Mye gjenstår
Hjelpeorganisasjonen International Rescue Committee (IRC) har oppfordret givere på donorkonferansen til å støtte FNs nødarbeid i Tyrkia med totalt 1 milliard dollar og arbeidet i Syria med 397 millioner dollar. Det er pengene som kreves for at hjelpearbeidet er fullfinansiert, hevder de.
Ifølge FN har appellen om bistand til Tyrkia kun blitt oppfylt med 16 prosent, mens innsamlingen for Syria har nådd 72 prosent.
Hurtigruten er solgt – nye eiere investerer over fire milliarder kroner