Sivilingeniør Allan Krogh Jensen har utviklet det nye LED-røret, som hans bedrift AKJ Inventions har patentert.
LED-røret er foreløpig produsert i en prototypserie som testes i København og Kolding kommuner, samt hos Dong Energy.
Fullskala
– Vi håper å sette i gang fullskala produksjon i løpet av året, sier Jensen.
Den skal foregå hos den sørkoreanske bedriften Amotech. Det er meningen å produsere både T5- og T8-versjoner i alle lysstoffrørets standardlengder.
Les også: Vil slokke glødelampene
Aluminiumprofil
Den nye LED-lyskilden består av et aluminiumrør hvor det monteres på et antall kraftige lysdioder på den ene siden. På den andre siden er det kjøleflenser for effektiv avkjøling av lysrøret.
Det er også montert inn en transformator i lyskilden som omformer 230 volt til riktig strømforsyning for lysdiodene. I tillegg inneholder røret en lyssensor og intelligent styring som sørger for automatisk reduksjon av lyset, eller hel utkobling, ved for eksempel dagslys.
Les også: Lysende framtid for LED
Dyrt, men lønnsomt
LED-lysrøret har ren rekke fordeler framfor tradisjonelle lysstoffrør, for eksempel 5 – 6 ganger lenger levetid. Fargetemperatur kan tilpasses individuelle behov. Og energibehovet er markant lavere, spesielt i kalde omgivelser, som for eksempel fryserom.
Jensen må likevel innrømme at prisen foreløpig er et ankepunkt. Mens et vanlig lysstoffrør kanskje koster en femtilapp, vil prisen Jensen LED-rør, i alle fall til å begynne med, ligge rundt 1000 kroner.
– Men prisen på lysdioder er på rask vei nedover. Ser vi kun på pris og effektivitet, kan vi foreløpig ikke konkurrere med lysstoffrøret. Men gjør man en fullstendig kost/nytte analyse, hvor man tar hensyn til parametere som energiforbruk, levetid, utskiftingsomkostninger og temperaturavhengighet, vil bildet fort kunne se ganske annerledes ut, sier Jensen.
Les også: Nå kommer LED-gatelysene