Det ble mye bråk da Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK) sammen med blant annet Naturvernforbundet, WWF og Turistforeningen klaget regjeringen inn for Esa for å ha vist manglende vilje til å innføre miljøkrav for gamle vasskraftanlegg. Klagerne mente dette var i strid med EUs vanndirektiv.
Energiminister Ola Borten Moe slo hardt tilbake og klaget over at kraftkommunene tok saken til byråkrater i Brussel “som knapt har sett en regulert elv”, og at dette førte til mye ekstraarbeid for de ansatte i Olje- og energidepartementet (OED).
Arrogant
Men vannkraftkommunene sto ikke med lua i hånda. Advokat Tine Larsen, som jobber for LVK, mente energiministerens uttalelser kunne oppfattes som “litt vel arrogante”, og at OED var nødt til å forholde seg til et system med klageordning i Brussel.
Nå har klagen ført til at Esa har skrevet et brev til norske myndigheter med en rekke kritiske spørsmål om Norges konsesjonssystem for vannkraft.
Hvert sjette år
Esa understreker at når det er nødvendig, og minst hvert sjette år, skal de nasjonale myndighetene kunne revidere tillatelser og konsesjoner for å forsikre seg om at målene om miljøkvalitet i vannforekomstene skal nås.
Dessuten skal vanndirektivets prosesser ifølge Esa ha forrang foran revisjons- og konsesjonssystemet.
– Det er med andre ord den gamle revisjonsordningen som må tilpasses vanndirektivets krav og den nye vannforvaltningen, ikke motsatt. Den rettsoppfatningen Esa gir uttrykk for i brevet er sammenfallende med LVKs syn, som også var bakgrunnen for vår klage, sier LVKs advokat Tine Larsen.
Dynamisk regelverk
Vanndirektivet legger altså opp til et mer dynamisk konsesjonsregime enn i Norge. Man skal i større grad enn det som har vært praksis i Norge kunne justere konsesjonene underveis, etter hvert som man får ny kunnskap om hvilken skade kraftverkene gjør på miljøet i vassdraget.
– I Norge er vannkraftregulering den hyppigste miljøpåvirkeren i vassdragene, og derfor er det helt avgjørende at også kraftsektoren er forpliktet av en sektorovergripende vannforvaltning. Det synes Esa å være enig i, sier LVKs advokat Tine Larsen.
Ingen kommentar
Esa krever at Norge svarer på brevet innen 1. april. Deretter skal Esa komme med sin konklusjon.
Det er Miljøverndepartementet som skal utforme Norges svar til Esa. De ønsker ikke å kommentere saken overfor Teknisk Ukeblad før svarbrevet er sendt.
Les også: