NYHETSBREV

Espen Automatiker – en hyllest til ungdommen

Espen Askeladden er rollefiguren i norske folkeeventyr som oftest opptrer som hovedperson, ideal og helt. Han er unggutten og lillebroren som ingen forventer noe av, men som seirer til slutt.

Norsk industri trenger unge Espen Akseladder, de som tenker annerledes og som både er innovative og nysgjerrige, skriver Integra. Et godt eksempel fra yrkes-NM i Trondheim er Petter Rustad (t.v.) og Sindre Hellingsrud. De fikk også utmerkelse i yrkes-EM tidligere i år..
Norsk industri trenger unge Espen Akseladder, de som tenker annerledes og som både er innovative og nysgjerrige, skriver Integra. Et godt eksempel fra yrkes-NM i Trondheim er Petter Rustad (t.v.) og Sindre Hellingsrud. De fikk også utmerkelse i yrkes-EM tidligere i år.. Bilde: Worldskills Norway
Arne Eggen
9. mars 2015 - 01:19

Ordet askeladd har ofte blitt tatt i bruk som betegnelse på «en person som gjør en uventet og eventyrlig karriere».

Automatiseringsfaget er i mange sammenhenger yngre enn både maskin- og elektro­tekniske fagene, selv om vi i uminnelige tider har sett eksempler på nyttige automatiserte løsninger. Cisterne-mekanismen i vannklosettet er av noe nyere dato og du verden hvilken nyttig og robust teknologi dette er.

Først i seksti–syttiårene får fagområdet sin selvstendige fagopplæring innenfor instrumentering – utdannelsesløpet for instrumentmekanikeren blir fastlagt. Senere får fagområdet andre betegnelser om mekatronikk som en kombinasjon av mekanikk, elektronikk og datateknikk.

I dag utdannes automatikere som fag­arbeidere og kybernetikere på universitetsnivå. Felles for dem alle er deres brukbarhet til å løse utfordringer innenfor mange og ulike områder.

Les også: Espen Askeladd studerer på NTNU

Trenger nysgjerrige ungdommer

Norsk industri må fortsatt, og trolig i evig tid, styrke sin konkurransekraft i forhold til industrien i andre land. Fremkommeligheten og sikkerheten må bedres betraktelig på norske veier og energi-ytelsene og inneklima må forbedres i norske næringsbygg.

Dette må skje både for å gi et bærekraftig og grønnere samfunn.

Til å løse de tekniske utfordringene innenfor de nevnte områdene trengs det mennesker som er nysgjerrige, fakta­baserte, analytiske, oppfinnsomme, foroverlente og proaktive som måler, sammenligner og korrigerer – elementene i en lukket reguleringskrets. Closed loop control motstår støy og forstyrrelser og vil oftest i en kontinuerlig forbedringsprosess gi gode resultater.

Automatikk øker effektiviteten

Integra, Foreningen for tekniske systemintegratorer har medlemsbedrifter som alle jobber med å utvikle og forbedre de tekniske løsningene i norsk industri, i vårt langstrakte samferdselsnett og i landets næringsbygg. Den kunnskap og kompetanse som bedriftene, som de ansatte i bedriftene – kybernetikerne og automatikerne tilegner seg lar seg enkelt overføres fra anvendelsesområde til område – måleprinsippene er like – reguleringsteknikken også – mye av kommunikasjonsteknikken, visualisering og alarmgivning er bygd opp over samme lest.

Automatiseringsteknikk er fagområdet som øker effektiviteten, produktiviteten og sikkerheten i samfunnet. Espen Automatiker er «unggutten» som oppnår uventet og eventyrlig karriere.

Norsk bærekraft og grønne fremtid trenger imidlertid flere «unggutter»

– også langt flere «ungjenter».

Les om: Norgesmestere i automatisering

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.