ROMFART

Et 2000 meter høyt betongtårn kan gi energi på månen

På månens sørpol vil solcellepaneler være konstant belyst. Nå har Harvard-forskere regnet på byggingen av et 2 km høyt betongtårn ved kraterkanten.

Ifølge forskerne er det teoretisk mulig å bygge et 17 kilometer høyt betongtårn, kledd med solcellepaneler, for å generere strøm på månen. Men 1 til 2 kilometer er mest realistisk.
Ifølge forskerne er det teoretisk mulig å bygge et 17 kilometer høyt betongtårn, kledd med solcellepaneler, for å generere strøm på månen. Men 1 til 2 kilometer er mest realistisk. Foto: Diviner/Nasa
John Edgren, Nyteknik.se
20. mars 2021 - 18:55

Det planlegges febrilsk for fremtidige baser på månen. Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA fortalte om sin visjon allerede i 2016 – og USA har tidligere beregnet hvor mye deres månebase ville koste utover Nasas budsjett.

Bosetninger og opphold på månen vil kreve mengder energi. Én idé er å fange solenergi med et flere kilometer høyt betongtårn, dekket av solcellepaneler.

Nå har forskere ved Harvard University beregnet hvilke muligheter og begrensninger som vil være ved et slikt prosjekt, i en studie som er forhåndspublisert – altså foreløpig ikke gransket av eksperter før publisering. Det melder Universe Today.

Bare 20 centimeter tykke vegger

Et passende sted for en base kan være på månens sørpol, der is ligger på bunnen av kratere, i konstant skygge. Samtidig tilbyr kraterkanten topper som i utgangspunktet har konstant sollys, og det er her det vil være hensiktsmessig å plassere et tårn for optimal belysning. Da kunne energien brukes til den viktige uthentingen av vann.

Siden månens tyngdekraft er omtrent en sjettedel av jordens, og man ikke trenger å bekymre seg for vind eller jordskjelv, trenger ikke konstruksjonen å være like komplisert som den 828 meter høye Burj Khalifa i Dubai.

Ifølge forskere fra Harvard må veggene som skal være flere kilometer høye, være minst 20 centimeter tykke for at konstruksjonen skal være trygg.

For dyrt å bygge for høyt

Konstruksjonen som forskerne har beregnet på inneholder ikke stålbjelker og betongen inkluderer regolitt, månejord. Teoretisk sett vil det være mulig å bygge opp til en høyde på 17 kilometer, men allerede over 2 kilometer kreves altfor mye betong – og kostnadene vil bli langt større.

I tillegg kommer byggetiden. Om du skal bygge et 2000 meter høyt tårn på ett år, betyr det at man må prosessere 11 tonn hver dag.

Artikkelen ble først publisert i Ny Teknik.

Etter mye tautrekking, usikkerhet og utsettelser ligger det an til at Norge slutter seg til å bli med i EUs karbontoll. Statsminister Jonas Gahr Støre og Ap har lenge vært for, mens finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ikke har delt begeistringen.
Les også

Norge snart klar til å innføre EUs karbontoll – Tolletaten trenger millionbeløp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.