I dag kom gladnyheten om at Google Maps endelig er tilbake på iOS. Denne appen var tidligere forhåndsinstallert i iOS, men forsvant i versjon 6.0, der den ubeleilig nok ble erstattet med Apples egne, noe ustabile kart.
LES OGSÅ: Se de fantastiske iOS-kartfeilene
Vi har tidligere sett på Nokia Here for iOS, uten å bli helt begeistret, og det er derfor hyggelig å kunne konstatere at Google Maps leverer varene.
Enkelt i bruk
Å få Google Maps på plass på iPhonen din er så enkelt som å hente den ned gratis fra App Store, så er du klar til å ta den i bruk.
Appen oppleves i større eller mindre grad akkurat som før, noe som ikke er negativt.
Du kan velge mellom satelittvisning og vanlig kartvisning. Her ser du også trafikkinformasjon.
Det går svært raskt både å finne vår egen posisjon, å søke opp adresser og å zoome inn og ut av kartene. Du kan som vanlig velge mellom vanlig kartvisning og satelittvisning, og vil du ha det enda mer detaljert kan du laste ned Google Earth som en egen app.
Ellers kan du vise trafikkflyten på veiene, så du kan unngå den verste rushen. Det er også lagt inn en funksjon for å vise kollektivtrafikk - den fikk vi imidlertid ikke til å fungere.
Navigasjon
Vi har også prøvd ut den innebygde navigasjonsløsningen med stemmestyring, som førte oss trygt og kjapt frem til bestemmelsesstedet.
Vi må understreke at vi ikke har testet navigasjonsdelen lenger enn en mil, men ut fra dagens erfaring fungerer det ihvertfall bra.
Navigasjonsløsningen lar deg velge om du vil ha ruten tilpasset for bil eller gange, og du kan i tillegg velge kollektivtransport. Velger du sistnevnte blir du geleidet til nærmeste busskur, t-banestasjon eller hva som nå enn befinner seg i nærheten.
Navigasjonsløsningen gir deg også ruten for kollektivtransport.
iOS vs Android
Google Maps-varianten for iOS er noe mindre omfattende enn den du får for Android. Du får for eksempel ikke muligheten til å sette opp en rute tilpasset sykkel, og du kan ikke lete opp steder basert på kategori, som kafeer, hoteller eller postkontor. Dette tipper vi vil komme på plass etterhvert, da all informasjonen tross alt ligger på Googles servere.
På kjernefunksjonene, altså vise og søke i kart, samt navigasjon, føles ting mer eller mindre likt.
Konklusjon
Det er lite annet å si enn at Google Maps for iOS er et gledelig gjensyn. Nå skal vi ikke late som om vi personlig har støtt på mange problemer med Apple Maps i praksis, men når vi vet at ikke alt er som det skal greier vi ikke helt stole blindt på at informasjonen vi får er korrekt.
Det kanskje viktigste punktet her er at iOS-brukerne nå får tilbake en kartløsning som er helt gratis - og ikke minst nøye utprøvd gjennom mange, mange år.