Han fikk sin første ordinære jobb etter studiene i F.K. Smith i Bergen i1967. Senere kjøpte han selskapet. Han har jobbet med krystaller og rustfritt stål, telefonsentraler, NMT, instrumentering og forskjellige elektronikkomponenter.
I de senere årene har det stort sett vært olje- og gassindustrien som har vært arena for Gunnar Heggernes sin virksomhet, fordelt på de tre selskapene Amitec, Westec og Incontrol. Disse eies av Realgroup som eies av Guntec som igjen har Gunnar Heggernes og hans tre sønner som eiere.
Åpne standarder
I 1978 startet han sine to første selskaper, Petrovest og Guntec. Petrovest ble senere overtatt av andre, og videreført som Elsag Bailey. Deretter ble det solgt til ABB. Guntec eksisterer fortsatt.
Når den erfarne ringreven innen forskjellige grener av automatisering skal vurdere hvilken vei pilene nå peker trenger han ikke lang tid til å fundere.
– Jeg tror vi får se mer og mer bruk av åpne standarder. Nå ser det ut til at OPC ligger best an. Da Troll ble bygget ut sto valget mellom den åpne standarden Fieldbus Foundation og Profibus fra Siemens. Men Fieldbus og Profibus ble aldri de verdensomspennende suksessene vi trodde de skulle bli.
Ofte har de største motstanderne av åpne standarder også nåvært de største leverandørene, mener Heggernes, men han er ikke så sikker på om de store vil bli større lenger. Han forklarer at det nå er så mange der ute som tilbyr komponenter som passer inn i de fleste eksisterende arkitekturer. I dag er OSIsoft en ledende leverandør av sanntids infrastruktur med sitt PI-system. OSIsoft har vært en av pådriverne i OPC-Foundation.
OPC Foundation hevder selv de er verdens mest utbredte standard som er uavhengig av plattformer. Stiftelsen skal ha drøyt 450 medlemmer. Blant disse er Statoil, Kongsberg Maritime og National Oilwell Varco Norway de største norske. Universitetet i Tromsø og Institutt for Energiteknikk er også med. Til sammen er det ti norske medlemmer. Flere bedrifter innen automatisering er medlemmer, blant dem er Omron, Siemens, Phoenix Contact, ABB og Emerson.
Les om: Ønsker subsea standardisering velkommen
Rimeligere nye brønner
Heggernes mener EPC-kontrakter representerer en bakside for denne utviklingen og at Statoil i dag er mer en forvalter enn en teknologibedrift. Det kan føre til at det ikke er de med den beste teknologien som vinner, men de med de sterkeste økonomiske musklene, sier han.
Som en del av utviklingen vil det ifølge Heggernes bli rimeligere å knytte nye brønner til eksisterende infrastruktur enn det er i dag, og derfor langt rimeligere enn å bygge helt nytt. Han tror også at flere store kompliserte systemer vil forsvinne fordi det stadig blir flere applikasjoner som knyttes opp mot et større system.
Han bruker brann- og gassikkerhet som et eksempel og viser til at det var flere store leverandører før SAS-løsninger ble akseptert i forbindelse med bygging av Veslefrikk hvor Petrovest sammen med Bailey Controls leverte det første integrerte DC/F&G systemet.
– I dag er ikke brann og gass annet enn detektorer i et SAS-system. Vi ser det samme innen vibrasjonsmåling.
Klimaendringene har bidratt sterkt til økende skepsis til ukritisk bruk av oljeprodukter. Ikke bare idealister, men også sentrale politikere snakker om å la deler av oljen på norsk sokkel bli liggende. Heggernes tror ikke på en brå slutt.
– Jeg tror det blir behov for fossilt brensel i mange år. Men det er ikke sikkert, hvis det skjer store naturkatastrofer kan holdningene snu.
Les om: Oppgraderinger koster for mye
Skikkelig familiebedrift
72-åringen hevder han har roet seg ned.Han er ikke på kontoret stort mer enn ni timer hver dag. Så jobber han også litt hjemmefra og er stort sett tilgjengelig.
– Med Incontroll jobber vi mot plattformer der problemer i en eller annen form alltid kan oppstå, men jeg har slakket godt av på farten, bedyrer han.
Heggernes sier det er uvisst hvor lenge han vil fortsette å jobbe, og mener det i hvert fall blir to til tre år til.Nå har alle tre barna gått inn i selskapene, og de er blitt en skikkelig familiebedrift. Det er han glad for. To av dem er ingeniører og en er økonom.
Les også: Norsk industri er på et høyt nivå
Karantene
I en periode på 90-tallet satt Gunnar Heggernes som eier av Automatisering. Det skyldtes en stridighet mellom hans selskap Petrovest og en italiensk industrigruppe IRI/Finemcanica/Elsag som hadde kjøpt Bailey Control. Italienerne ønsket full kontroll i forbindelse med en Troll-kontrakt på 620 millioner.
– De truet med å overføre kontrakten fra Petrovest til sitt eget selskap, noe som ville vært en katastrofe for Petrovest. Jeg valgte å selge og fikk en langsiktig leieavtale på kontorbygget som vi fortsatt eier.
I forbindelse med salget ble Heggernes ilagt en tre års karantene. Han kunne ikke drive med noe innen de områdene der han hadde ekspertise, kontaktnett og anerkjennelse. Da ble han for en periode pressemann og kjøpte Teknologiforlaget som da ga ut Automatisering.
– Det var et bra blad. Det viktigste på den tiden var sanntidsdata og integrerte operasjoner, områder som Amitec hadde og fortsatt har som hovedfokus. Tradisjonell Automatisering var meget godt ivaretatt av vår redaktør, men han var ikke like interessert i sanntidsdata og Industriell IT.
Mer moderate fagforeninger
Han satt som eier av Automatisering i tretten år før han igjen ofret seg helt og fullt til faget. En utvikling han mener å ha sett er at både LO og Nito har gjort det lettere for bedrifter å automatisere.
– I mange år har det vært fokus på å holde antall mennesker som jobber både offshore og on-shore i sjakk. Fagforeninger som LO og NITO har motvillig begynt å forstå at oljeindustrien må drives mer rasjonelt og dermed aksepterer de større grad av automatisering og rasjonalisering. Tidligere var det slik at hver gang det var dårlige tider så kom LO og Nito på banen og krevde slutt på automatisering og bruk av IT-verktøy. Slik er det heldigvis ikke lenger.
Les også: Madshus først i verden med RFID-ski
Brassband og ski
I den (lille) tiden han ikke er i jobbmodus er det hovedsakelig to aktiviteter som opptar Heggernes. Han spiller trompet, og han står på ski.
– Jeg spiller i et brassband, det heter Gamlekarsmusikken og har sitt utspring i et buekorps fra Nordnes i Bergen. Så har jeg en hytte på Geilo, den bruker jeg mye om vinteren, jeg liker å stå på ski, alpint.
– Ja, så har jeg sensongkort på Brann stadion, det har jeg hatt i 25 år.
– Hvordan tror du de som kjenner deg godt vil karakterisere deg?
– Sta, men utholdende.
– Kjenner du deg igjen i en slik karakteristikk?
– Jeg gjør det. Det er en egenskap jeg kjemper litt imot.