NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Et lite kurs i Wifi

Vi har alle hatt utfordringer med Wifi. Må det være slik, eller kan vi gjøre tiltak?

Linda Firveld i Eye Networks kan det meste om Wifi i heimen.
Linda Firveld i Eye Networks kan det meste om Wifi i heimen. Foto: Odd Richard Valmot
21. apr. 2022 - 17:00

Få vet mer om nordmenns kvaler rundt trådløs kommunikasjon i boligen enn Linda Firveld i Eye Networks. Vi sliter med både dekning og hastighet. Må det være slik, eller er det noe vi kan gjøre for å få fart på nettverket?

I dagens podkast snakker vi med Firveld om hjemmenettet. Det har endret seg fra «fint å ha» for mange år siden til kritisk infrastruktur på linje med vann og strøm.

Vann, strøm og kloakk er som regel veldig greit. Det bare virker. Slik er det ikke alltid med nettverket, og spesielt ikke i borettslag hvor et stort antall rutere sloss om oppmerksomheten og de tilgjengelige frekvensene og kanalene.

Hjemmene våre fylles opp av dingser som snakker over wifi. Panelovner, elbilen utenfor, kjøleskapet, Sonos-anlegget, TV-er med Netflix, smarthussensorer – for ikke å snakke om alle mobilene og PC-ene. Det er ikke uvanlig å finne boliger med 25 dingser som vil ha forbindelse. Noen litt, andre veldig mye. Det er heller ikke uvanlig at en dings klamrer seg fast i en frekvens som er overbelastet.

Og så er det standardene da. Wifi utvikler seg hele tiden med nye tall og bokstaver for å lokke nye kunder. Må du ha ny ruter med nyere standard, og er en dyr ruter vesentlig bedre enn en billig?

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Zero Emission Building-laboratoriet i Trondheim har integrerte solceller. Men foreløpig er andelen bygg som har slike, svært liten.
Les også

Enovas støtte er avgjørende for om Norge når solenergi-målet innen 2030

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.