SAN FRANCISCO: Sammen med Karoline Strand og Carl Martin Rosenberg, er han en av flere norske ungdommer som har flyttet til San Francisco for å bruke to travle måneder til å lære innovasjon og entreprenørskap.
Joachim og Carl Martin er nettopp ferdige med studiene på Universitetet i Oslo, med ferske mastergrader i henholdsvis Teknologi, innovasjon og kunnskap og Programmering og nettverk.
Karoline har jobbet i Stokke AS, etter å ha studert Produkt- og systemdesign ved NTNU Ålesund.
– Romantisk idé
De tre ungdommene er fulle av forventninger når de kommer gående oppover den brede hovedgata gjennom Berkeleys ærverdige campus.
Men det er ikke bare kost-/nyttetenking som har ført dem til den andre siden av kloden. En god porsjon eventyrlyst har også hatt sitt å si.
– Jeg er programmerer og hadde en romantisk idé om San Francisco og miljøet her. Gründerskolen gir meg en billett inn i dette miljøet, sier Carl Martin.
Etter introduksjonskurset i Norge, skal de jobbe som interns (praktikanter) i lokale oppstartsbedrifter. Samtidig skal de minst en kveld i uka, følge forelesninger om entreprenørskap på University of Berkeley, tvers over bukta for byen der de bor og jobber.
Studiet avsluttes med en refleksjonsrapport.
Tatt godt i mot
De tre opplever amerikanerne som åpne og vennlige.
– Allerede dagen etter jeg landet, inviterte jobben meg med på surfing, sier Carl Martin og smiler fornøyd.
Joachim har ikke opplevd noe negativt under sitt opphold. Tvert i mot. Han synes det er svært verdifullt siden han eksponeres for smarte mennesker og mye ny teknologi.
Siden de alle jobber i oppstartsbedrifter, der interns er nødvendige, får de relevante arbeidsoppgaver. Carl Martin jobber hos Palletech, som utvikler intelligente paller. Joachim fikk plass hos Wearable IoT World Labs.
– Jeg jobber med å finne nye bedrifter til programmet, digital markedsføring, samt andre oppgaver knyttet til Internet of things-relatert teknologi, sier Joachim.
Vil ta kulturen med hjem
Selv om de studerer entreprenørskap, går de ikke nødvendigvis med en ferdig tenkt idé om bedriftsetablering i magen.
Men de håper å ta med hjem den åpne og entusiastiske delingskulturen de har møtt i San Franciscos oppstartsbedrifter.
For selv om de går inn i en allerede vel etablert bedrift hjemme, er det viktig å tenke innovativt også der.
Noe av det nyttigste de lærer på forelesningene på Berkeley, er ikke nødvendigvis hva de skal gjøre for å lykkes, men lære av hva andre har gjort feil. For oppstartsbedrifter må tenke på mer enn teknologiutvikling.
– Det er viktig å se på produktets kommersielle aspekt. Om det er behov og marked for produktet ditt. En bedrift kan ikke basere seg på ønsketenking, slår Carl Martin fast.
Selv om tanken er å vende tilbake til gamlelandet, er alle tre åpne for å bli lenger enn det to måneder lange oppholdet gjennom Gründerskolen.
– Jeg har åpen billett, smiler Joachim.
Utvikler app for glutenallergikere
– Vi må tørre å gøtse mer, tørre å feile. Vi har et mye bedre utgangspunkt enn amerikanerne med tanke på velferdsgoder, så vi bør slå dem i å starte nye bedrifter, sier Karoline Strand etter å ha jobbet i en oppstartsbedrift i San Francisco.
Hun er intern i Nima, en oppstartsbedrift som satser på idéen om å utvikle forbrukerelektronikk for å teste mat for gluten. De holder til i et lite lokale i et tidligere lagerhus i Mission District.
Strøket domineres av lave hus med flate tak. Vi går først inn i feil lokale, som viser seg også å huse en oppstartsbedrift, før vi vises vei til nabodøra som fører oss inn et langt og smalt rom med plass til 17 ansatte og seks interns.
– Lokalet er billig og enkelt å nå med BART (t-banen), men det er ikke godt tilpasset kontorformål, og er også blitt for lite. Vi skal ansette flere i løpet av året, så vi er på jakt etter større lokaler, forteller Joe Horrell, Karolines veileder.
Glutenallergisk ideutvikler
Apparatet som på kun to minutter skal fortelle glutenallergikere om maten inneholder gluten eller ei, skal lanseres til høsten.
Det var grunnleggerens egne plager med aldri å vite om hun trygt kunne spise maten på fest eller restaurant, som tente idéen.
– Shireen Yates kom til meg fordi jeg hadde teknisk kunnskap til å utvikle et slikt produkt, sier Scott Sundvor på norsk.
Han er opprinnelig bergenser, men flyttet med familien til USA da han var sju år.
Han og Shireen hadde studert ved MIT i Boston, men valgte å ta idéen med til San Francisco, fordi forholdene for en oppstartsbedrift som deres er bedre her enn i Boston, både med tanke på tilgang til teknologi, personell og investorer.
Relevante oppgaver
Karoline er intern sammen med flere andre, blant annet Birgitte V. Nergård som er nyutdannet fra Norges Handelshøgskole i Bergen.
– Jeg får reelle arbeidsoppgaver, og jobber med produktutvikling og den fysiske utformingen av plastdetaljer i produktet. Jeg var litt bekymret for å bli satt til rutineoppgaver som å besvare e-post eller koke kaffe, smiler Karoline.
– Men dette viser fordelen ved å komme til en oppstartsbedrift, i motsetning til en stor veletablert bedrift. De har behov for min arbeidskraft og kompetanse. Dessuten er det et veldig uformelt miljø her, og mye gøy, selv om folkene her brenner for jobben sin, sier hun.